Недимовић: Први новац из ИПАРД-а директно пољопривредницима

РУМА: Драгиша Ковачевић из села Стејановци код Руме први је пољопривредни произвођач коме је данас симболично уручено решење о исплати средстава из ИПАРД програма ЕУ за набавку машине за брање вишње и шљиве, а министар пољопривреде Бранислав Недимовић каже да ће данас бити исплаћена средства за још седам пољоприведника и то за набавку опреме. 
Kovacevic Dragisa iz Rume sa masinom za voce/Tanjug/D. Goll
Фото: Танјуг/Димитрије Голл/Драгиша Говачевић

Недимовић је новинарима, након што је са шефом Делегације ЕУ у Србији Семом Фабрицијем симболични уручио чек Ковачевићу на износ нешто већи од три милиона динара, рекао да ће ове године бити четири позива за ИПАРД у укупном износу од 80 милиона евра намењених српским пољопривредницима за набавку машина, трактора, изградњу објеката и њихово опремање неопходном технолошком опремом. 

"Ово су прве европске паре које српски пољопривредници, грађани, добијају на руке. До сада је то ишло преко институција у инфаструктуру, али ово је сада нешто што може да се види", рекао је Недимовић на газдинству Ковачевића где је била постављена машинa српске производње за брање вишње и шљива коју је Драгиша Ковачевић купио за око 49.000 евра.

Министар је рекао да ће од тих средстава Ковачевићу, који има засаде на шест хектара и планира проширење производње на 20 хектара, из ИПАРД програма враћено 60 одсто вредности инвестиције.

Захвалио је Фабрицију, министарствима за европске интеграције и финансије на тимском раду који је омогућио да се у кратком року реше проблем који су мучили Србију последњи шест до седам година. 

“Ово је само показатељ да заједно када се удружимо са европским колегама можемо да направимо велику корист за срспку пољопривреду”, каже Недимовић и истиче да 70 одсто пољопривредних и прехрамбених производа Србија извози на простор ЕУ која је њен најважнији трговински партнер. 

Са унапређем производње и улагањем у опрему и машине, каже министра, долази до уштеда које омогућавају даље инвестиције. 

Навео је да се у почетку причало да ће ИПАРД средства бити привилегија само за оне са 100, 200 или 500 хектара пољопривредног земљишта. 

"Ево слике и прилике. Ковачевић је конкурисао за средства. Није ово 1976. да на А4 напишеш руком три реченице па ти неко да новац и никад те више ништа не контролише", каже Недимовић. 

Нагласио је и да је за воћарство неопходно обезбедити наводњавање, а да се набавком нових машина омогућава и проширење засада. 

“Неко ће рећи да машине сада мењају људе, али добродошли у 21. век”, рекао је Недимовић. 

Министар је навео да је до сада издато и 155 решења за набавку трактора која су уручена пре два дана, од укупно 384 захтев. 

Навео је да сви који у овом конкурсном циклусу нису успели да добију средства могу поново да аплицирају јер је обезбеђено довољно новца у 2019 за набавку нових трактора.

"Прошле године је укупно, са оним што је дала држава и из ИПАРД програма набављено 2.500 трактора у Србији", каже Недимовић и додаје да је до сада било 84 захетва за набавку машина, те да очекује да ће их у 2019. бити много више.

Додао је да има и више од 150 захетва који се односе на објекте и прераду. 

Каже и да очекује да ће Фабрици ускоро обићи и газдинство које је добило средства из ИПАРД-а за набавку трактора, а са премијерком Аном Брнабић и Лабораторију за конторлу квалитета млека. 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести