Недимовић: Решени проблеми свињара, следе бољи дани

БЕОГРАД: На тржишту свиња ствари се мењају и у наредних десетак дана можемо очекивати бољу ситуацију, јер услед попуштања мера против короне почињу нормално да раде ресторани, а и наша традиционална тржишта у окружењу се поново отварају, изјавио је данас министар пољопривреде Бранислав Недимовић.
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović Foto: F. Bakić
Фото: Министар пољопривреде Бранислав Недимовић Фото: Ф. Бакић  

"Тржишта на која ми пласирамо су нам поново отворена, јер нису више запљуснута јефтиним месом из Немачке и Холандије, тако да можемо да им поново приступимо, а и увек је у јуну боља ситуација него непосредно после ускршњих празника", рекао је Недимовић у интервјуу за Танјуг.

Он је прецизирао да се ради о тржиштима Босне и Херцвеговине, Македоније и Црне Горе која су три-четири месеца била праплављена великим количинама врло јефтиног меса из ЕУ.

Недимовић је рекао ако се нада да су проблеми које су имали наши узгајивачи свиња превазиђени и додао како је веома важно што је договорена израда националне стратегије развоја свињарства.

"Године иза нас су биле прилично добре за свињарство када је могло да се заради 25 до 30 евра по товљенику, што је сасвим пристојна зарада. Међутим, сада је храна поскупела и то је ситуација која ће трајати ко зна колико, и ми морамо имати сасвим нов приступ томе како бисмо могли савладати изазове и сачувати свињарство", рекао је министар пољопривреде.

Недимовић је изјавио да Србија због афричке куге свиња које има у суседним земљама не може да извози свињско месо у Кину, упркос споразуму који је с том државом постигнут.

"Чекамо од кинеске царине да одобри реонизацију, односно да пусте да из оних делова Србије где нема афричке куге можемо да извеземо свиње. Кина до сада то није никоме дозволила, али је све више информација да би могло неколико држава да се нађе у том процесу, па очекујем простор и за нас", рекао је министар Недимовић.

Додао је да су нам Русија и ЕУ то већ одобриле и да очекује да ни са Кином неће бити проблема.

Недимовић је нагласио да месо заражено афричком кугом свиња не угрожава здравље становништва, али може да послужи као средство економског притиска.

"То је још један додатни притисак на свињарство, и уколико не будемо поштовали мере превентиве може да се деси да дође до девастације тог фонда. Ја се надам да у Мачви и Војводини где су нам највећи ресурси за производњу нећемо имати афрчку кугу свиња. На истоку нам се она појавила због огромних жаришта у Буграској и Румунији и дивљих свиња које преносе болест", објаснио је Недимовић.

Министар је приметио да на граници са Мађарском нема тог проблема, због ограде коју је она подигла да би спречила улазак миграната.

Он је рекао да извоз говеђег меса добро стоји због отварања читавог Блиског истока за нашу говедину, али је додао да је пласман свињског меса на нова азијска тржишта доста тежи.

"Мањи је број становништва који се храни свињским месом и ограничнени сте на одређене делове света где то можете да продате. Далеки исток је та дестинација. Ту сад има неколико проблема, морате добити њихове серфиткате о здравственој исправности. Да је неко рекао пре десет година да ће Србија да конкурише за добијање сертфиката за извоз свињског меса у Вијетнам вероватно би се сви смајали, али то је тржиште од 80 милиона становника које добро плаћа и које жели свињско месо", рекао је министар пољопривреде.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести