Недимовић: Србија мора да изгради 13 противградних система

БЕОГРАД: Први Аутоматски систем противградне одбране биће инсталиран у Радарском центру Ваљево који брани територију површине од скоро 590. 000 хектара, изјавио је данас минстар пољопривреде Бранислав Недимовић.
protivgradne rakete AErski
Фото: Dnevnik/Aleksandra Erski, ilustracija

Прошле недеље закључен је уговор о набавци првог аутоматског противградноиг шитема за радарски центар у Ваљеву, рекао је Недимовић у Скупшини Србије одговарајући на питања посланика.

"Србија мора да да изгради таквих 13 радарских ситема и центара, који ће коштати 25 милина евра", рекао је он и додао да ће приви бити грађен почетком године, и да је потписан уговор са Трајалом из Крушевца.

Недимовић је прецизирао да је ове године у Србији испаљен највећи број градоносних ракета у претходних 20 година.

Недимовић је подсетио да је стуђа показала да се иде на аутомостску противградну заштиту, и да је након тога одлучено да први иде на Ваљево јер је тај део Србије највише страдао од невремена.

"Ваљево је прво на удару са оне стране, јер немамо синергију са противградним системом БиХ и зато смо ту имали највећу штету уз Дрину, следећи ће ићи на Букуљу, Аранеђеловац, па на Фрушку Гору", рекао је Недимовић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести