Недимовић: Улажите у нови садни материјал и дестилерије

ИВАЊИЦА: Министар пољопривреде Бранислав Недимовић позвао је данас пољопривреднике који имају робу односно воће друге и треће класе да улажу у дестилерије и производе ракију од воћа, као и да користе нове садне материјале јер они дају боље приносе.
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović Foto: F. Bakić
Фото: Министар пољопривреде Бранислав Недимовић Фото: Ф. Бакић  

Он је приликом посете Приликама у околини Ивањице, и након састанка са малинарима рекао да јуче објављен јавни позив за све они који желе да производе ракију од воћа и да држава даје подршку у максималном износу од 15, 5 милиона динара за изградњу дестилерије, опремање и промоцију.

Ко жели од воћа да прави ракију обезбедили смо тржиште, усвојен је нови споразум са Евроазијском унијом за извоз у земље те уније, по царинској стопи нула, додао је.

"Позивам све пољопривреднике који желе да се баве овим послом, да се јаве. Лако је продати робу прве класе, али до сада су се људи питали шта да раде са робом нижег квалитета, ми од тога желимо да направимо додату вредност и позивам све који имају вишак такве робе да улажу у дестилерије", рекао је Недимовић.

Он је додао да су сада малинари у овом крају после вишегодишњих проблема сада задовољни и да је добра откупна цена.

Министар је данас обишао насеље Прилике у општини Ивањица и истакао да је важно да се користи нови садни материјал и да он уз примену истих агротехничких мера даје бољи принос и зараду.

"Важно је да покушамо да подигнемо приносе користећи нови садни материјал, на истој површини, уз исти обим посла", рекао је Недимовић

Навео је да је породица Јовановић, коју је данас обишао у Приликама, применила исте агротехничке мере у старом и новом малињаку, користећи нови садни материјал захваљујући чему је повећала приносе више од два пута.

Истиче да су када је у питању малинарство добра очекивања у вези цене у идућој години, али и са аспекта одржавање пољопривредне производње.

Истиче да се показало да је у време кризе пољопривреда сектор који остварује највећи профит.

Упитан о цени и приносу кромпира, али и извозу на страна тржишта он је казао да су ове године остварени максимални приноси и да и ако остане робе, има заинтересованих за куповину.

"Небитно на које тржиште ћемо извести, најважније је да се роба добро плати", рекао је Недимовић.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести