Недимовић: Расписан јавни позив за меру три ИПАРД

ВРДНИК: Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић изјавио је да је расписан јавни позив за меру три ИПАРД II програма Европске уније за унапређење прерађивачких капацитета, и да је ово до сада највећи јавни позив, јер је за њега издвојено 46 милиона евра.
Selo Radičević/V. Fifa
Фото: В. Фифа/Радичевић

Министар је на шестом заседању ИПАРД II Одбора за праћење, рекао да су у процесу акредитације Мера VII и IX, и да се очекује да ће ускоро пољопривредницима у Србији на располагању бити и средства из европских фондова и за развој сеоског туризма.

"Разговарали смо са људима из Европске комисије о томе како да се спремимо за руралну инфраструктуру за спровођење мере намењене развоју сеоске инфраструктуре, то ће нам у Ипарду три бити на располагању, то је за путеве по селима, за водоснабдевање, за све оно што је неопходно да једно село живи", казао је министар.

Он је рекао и да је на позив за тракторе, који је закључен пре три дана, пристигло око 450 апликација, да укупно има захтева за 15 милиона евра средстава, а да је на располагању око 10 милиона евра.

"То значи да је велика мотивисаност људи и да је велик број захтева, али свакако тек треба сви да буду прегледани, па ћемо ускоро тачно знати ко је испунио техничке услове из апликације, али оно што је сигурно, у пуном капацитету ћемо искористити новац намењен за тракторе", навео је Недимовић.

Кад је реч о ИПАРД-у III, министар каже да су важне нове мере које се односе на руралну инфраструктуру и на подстицаје за младе пољопривреднике.

ИПАРД II, програм донација за период од 2014. до 2020. године, реализује се преко Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Управе за аграрна плаћања, а укупан буџет за меру III је 82.946.667 еура.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести