НИ ДА ЈЕ ОД СУВОГ ЗЛАТА, А НЕ ОД БАГРЕМА Ево колико би ускоро могла ДА КОШТА кила багремовог меда

Због минималне количине багремовог меда која је исцеђена ове сезоне, његова цена, по проценама пчелара, ускоро ће скочити са 1.200 на минимално 1.500 динара за килограм.
Med/F. Bakic
Фото: Ф. Бакић/Мед

Свему је “кумовао” дуги пролећни хладни и кишни период, који је практично “обрао” мед.

Минималне количине багрема који је најзаступљенији у Србији, тек нешто већа количина са липове и ливадске паше, док је сунцокрет донео више приносе меда – то је генерална оцена овогодишње сезоне меда од стране пчелара.

Наиме, рад пчела, у периоду цветања воћа и медења багрема, омео је дуг хладан и кишни период, уз априлски мраз, што је узрок веома малим количинама сакупљеног меда у кошницама.

- Година је генерално била лоша. Ради се о минималним количинама багрема, због чега су многи одустајали од цеђења, али у просеку по друштву је било до пет килограма. Извесних количина багремовог меда је било тамо где је касније цветао и мало омашио пљускове и хладно време. Након тога је липа и ливада кренула, уз мало кишовито време, али обзиром какав је багрем био, ова паша је била боља. Пчеле су донеле извесне количине, али то није пуно с обзиром да су требала да буду јача друштва. Ко је селио на сунцокрет, ту је било као и претходних година, у просеку око 20 килограма меда по кошници – обашњава Мишко Евтић, председник Асоцијације пчелараских организција Мачванског, Колубарског и Сремског округа.

Управо због нестабилних временских услова током пролећа, и ове године се показало да и локација има великог удела у количинама сакупљеног меда. Пример је пчелињак породице Ранковић из Ваљева, са тридесетак друштава, која су и овог пролећа била смештена у воћњаку у Горњем Црниљеву.

- Година је била лошија него лане, али је принос на крају био сасвим коректан. Било је добро с обзиром да се пчелињак налази у воћњаку. У односу на прошлу годину сада је по кошници пар килограма меда мање, али је просек око двадесетак килограма. Задовољни смо - каже Милица Ранковић.

Јасенка Муњић каже да је ова година за пчеларе јако лоша, те да принос није ни упола као прошлогодишњи. Кошнице су селили у Бранковину и на Ставе, али да у оба случају нису имали среће “јер је киша спрала полен са багемовог цвета”. У време липове паше нису селили 150 друштава колико тренутно имају, али су зато презадовољни количином сунцокретовог меда.

- Цене меда иду сигурно на горе. У Београду су већ повећане, а ускоро ће то бити и у унутрашњости Србије. Јесте да је куповна моћ грађана опала, али велики су трошкови и улагања. Још увек мед продајем по старој цени, али је евидентно да ће морати да поскупи. Тренутно је багремов мед 1.200 динара, а сигурно ће отићи на 1.500 динара килограм – сматра Јасенка Муњић.

Блиц бизнис

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести