НИКАД НИЈЕ КАСНО Апсолвент на пољопривредном факултету у петој деценији. Ево шта каже

Он је Неша Којић, рођен и одрастао у селу Коњуху, смештеном на левој обали Западне Мораве, између Крушевца и Трстеника. Одрастао калемећи саднице, зарађујући на тај начин за џепарац, али и стичући знање које већ девет година користи за живот у Шведској.
1
Фото: приватна архива

За тих девет година променио је само једном радно место и фирму, али је остао у истој делатности, рада у расаднику. У првом расаднику се упознао са контејнерском производњом садница, док је у другом расаднику проширио знање и на саднице које се раде у земљи, класичне са слободним кореном које се ваде у јесен, али и оне које се ваде са бусеном и пресађују у периоду релативног или потпуног мировања вњгетације. И ништа од тога не би било чудно да Неша у својој 47. години не постаје бруцош, по други пут у свом животу. За цирка шест минута, одговорио је тачно на свих 30 питања из биологије на пријемном испиту за Пољопривредни факултет у Крушевцу.

-Полагао сам пријемни за Пољопривредни факултет у Крушевцу, Универзитета у Нишу. Смер је воћарство и виноградарство, а полагало се градиво из биологије од првог до четвртог разреда гимназије природно-математичког смера. Све одговоре сам дао за неких шест минута и сви су били тачни, добио сам максималних 60 бодова, тако да ћу у својој 47. години постати бруцош. Поново – без трунке хвалисања прича Неша за Добро јутро. Мада, имао би чиме да се похвали.

-Апсолвирао сам историју на ФБУ БУ 2000. до 2003. године положио најтеже испите и онда радио у туризму до 2013. Остало ми је три и по испита, тако да сам 2018. године обновио апсолвентски стаж, уредно платио за 15 година школарину. Могао сам због дипломе на зиду да завршим и то, али мене већ дужи низ година испуњава рад у воћарству и виноградарству. У Шведској и Србији имам своју производњу садница винове лозе, имао виноград најлепшег грожђа на једном хектару и воћњак. Због тога сам одлучио да упишем факултет. Надам се да ће испити тећи као и овај пријемни – рекао је Неша Којић за Добро јутро, додајући да сигурно неће бити лако, али да је љубав према воћарству и виноградарству та која ће га натерати да се потруди.

Текст: Зорица Драгојевић

https://www.dobrojutro.co.rs/apsolvent-na-poljoprivrednom-fakultetu-u-47-godini/

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести