Нова мера за жене у пољопривреди и млађе од 40

ГРОЦКА: Министар пољопривреде Бранислав Недимовић поручио је данас да ће држава наставити да помаже пољопривреднике и навео нову меру субвенционисане каматне стопе од један одсто, која се односи на жене носиоце пољопривредног газдинства и на млађе од 40 година.
Дневник/Ф. Бакић
Фото: Дневник/Ф. Бакић

"Имамо једну меру коју до сада нисмо имали, а то је за жене носиоце пољопривредног газдинства и за млађе од 40 година. Та субвенционисана каматна стопа је један проценат, дакле преосталу разлику плаћа држава", рекао је Недимовић за Танјуг.

Он је, приликом посете домаћинству Рајковић, које се бави воћарством у Гроцкој, изјавио да је за успешну пољопривредну производњу од кључног значаја удруживање и позвао пољопривреднике на тај корак.

"Ово је идеалан школски пример како може воћарство да функционише и на овоме претходних дана инсистирамо и код других воћарских култура - удружите се људи, дајемо вам новац, дајемо повраћај уколико се удружите, дајемо већу могућност субвенционисаних кредита, да могу да имају већи обухват ако су у питању задруге. Без удруживања нема појефтињења производње и нема прављења квантитета који је јако важан за пласман робе", истакао је Недимовић.

Он је указао на суштински значај науке у пољопривредној поизводњи истичући да је "одушевљен концептом" који је примењен у Гроцкој и навео да се коришћењем најсавременијих научних достигнућа "голим оком" види колико су се људи посветили.

"Поред тога што ми дајемо новац и финансирамо хладњаче, опрему и тракторе за воћарство, морамо да мењамо начин размишљања. Морамо да ставимо науку у први план, без науке нема ничег. Онда и наша посвећеност и рад оваквих људи као што је господин Ракић излазе у први план и онда могу да зараде и да оплоде тај свој рад", нагласио је Недимовић.

"Ових дана имамо конкурсе односно позиве за субвенционисане кредите. Камата је три посто, остало плаћа Министарство. Негде око триста милиона динара кредита је одобрено за десетак дана, што је добар капацитет, а ја очекујем да ће та количина бити негде на нивоу од три-четири милијарде динара", истакао је Недимовић.

Недимовић је додао да од 15. августа почиње и контрола акредитације за програм ИПАРД, истичући да верује да ће први распис имати крајем октобра или почетком новемра текуће године.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести