О ФИНАНСИРАЊУ АГРАРА У ПРИВРЕДНОЈ КОМОРИ ВОЈВОДИНЕ Трошкови производње високи, цене производа ниске

Финансирање пољопривреде била је тема овонедељног скупа уприличеног у Привредној комори Војводине (ПКВ) у намери да пољопривредици уочи пролећне сетве добију информације на које финасијске изворе могу да рачунају у 2024. години.
а
Фото: Dnevnik.rs

О овој теми говори се сваке године јер су финансије у пољопривредној производњи најсложенији проблем у домаћем аграру због спорог обрта капитала, високих трошкова производње и нестабилних цена пољопривредних производа.

Покрајински секретаријат за пољопривреду АП Војводине већ је почео да објављује конкурсе за подстицаје у пољопривредној производњи и за месец и по дана, како је навела помоћница секретара у Секретаријату за пољопривреду Драгица Илић, требало би да буду расписани сви конкурси предвиђени за 2024. годину. Казала је да је у аграрном буџету АПВ за пољопривреду ове године обезбеђено 9,5 милијарди динара.

- Новина је што смо кренули у промоције конкурса по локалним самоуправама јер желимо да остваримо директан контакт са земљорадницма и да од њих чујемо шта да уведемо у будућим конкурсним линијама.

У аграрном буџету АПВ за пољопривреду ове године обезбеђено 9,5 милијарди динара

Секретар Удружења пољопривреде у Привредној комори Војводине Младен Петковић указао је да пољопривредна производња бележи раст физичког обима од девет процената и да прошлу годину карактерише висока цена трошкова производње и ниска цена основних пољопривредних производа. - То би требао да буде разлог да се пољопривредници окрену преради и добију у вишој фази производње скупљи производ. Уједно, то би довело и до тога да Србија постане прерађивачка база уместо земље која располаже само сировинама.

Петковић је указао и да највише извозимо храну за псе и мачке па тек онда кукуруз и пшеницу ,а да највише увозимо семенски кукуруз, свињско месо и соју.

З. Д.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести