Очекује се шест тона рода пшенице и цена од 25 динара

За две до три седмице требало би да почне жетва пшенице, а пре њаважнијег посла у години почиње и интересовање колико ће се у жетви плаћати нови род.
psenica zetva
Фото: Dnenvik (M. Mitrović)

Ове седмице килограм жита са минимум 12 процената протеина коштао је на Продуктној берзи Нови Сад 23 динара без ПДВ-а. Тој цени надају се и ратари, али док пшеница не почне да се жање, земљорадници се питају да ли ће пшеница успети да одоли великим врућинама ових дана јер топлотни удар не годи усеву, а нови род изгледа одлично и обећава добре приносе.

Задружни савез Војводине наредне седмице направиће рачуницу колико би требало да вреди зрно пшенице, казао је за “Дневник” стручни сарадник у савезу Петар Радић.

- Почетком седмице имаћемо калкулацију, спрам трошкова које су ратари имали током сетве и касније, колико би требало да кошта килограм жита. Пшеница сада добро изгледа и очекујемо мало боље приносе у односу на лањску жетву, а то је да ће је бити висе од шест тона по хектару.

Пшеница сада добро изгледа и очекујемо мало боље приносе у односу на лањску жетву, да ће је бити више од шест тона по хектару (Петар Радић)

И ратари сматрају да би жита могли имати више него лане, али су опрезни и нису за причу колики принос очекују по хектару. Кажу да о томе могу више рећи тек када крену први откоси. У околини Кисача код Новог Сада кише није било одвише као у атарима око Новог Сада, наводи пољопривредник Владимир Франциста, па зато сматра да је рано говорити о приносима, поготово, што се најављују високе дневне температуре, што житу не годи.

Франциста наглашава да би био задовољан да килограм новог рода кошта као и сада , 23 динара без ПДВ-а. –Уколико би жито било скупље за динар, два био би презадовољан – истиче Франциста. Он неће одмах продавати усев. већ ће га предати у складиште код откупљивача .Али ни то, каже, није идеално решење јер иако велики трговци не наплаћују закуп, ретко који хоће да плати пшеницу по берзанској цени.

Приближно исту цену очекује и пољопривредник из Суботице Мирослав Киш. Сматра да би нови род требао да кошта са ПДВ-ом 25 динара. –То би требала да буде откупна цена у жетви –наглашава Киш. - Пшеница на северу Бачке сада добро изгледа, у фази је наливања зрна и очекујемо да би могли да жањемо око 1.јула. Што се тиче приноса, надамо се да ће бити мало бољи у односу на вишегодишњи просек.


На залихама 500.000 тона

Јесенас смо посејали 595.000 хектара пшенице, више за 25.000 хектара него прошле сетве. Удружење “Жита Србије” очекује да ћемо имати род од 2,7 до 2,975 милиона тона, а да ће се приноси кретати од 4,5 тона до пет тона по хектару. У том удружењу напомињу да ћемо у нову економску годину ући са великим преносним залихама од 500.000 тона.


Међутим, има земљорадника који кажу да би нови род требало да кошта у жетви и 30 динара, а то оправдавају ценом кукуруза, који сада на берзи кошта 28 динара са ПДВ-ом. – Није логично да кукуруз буде скупљи од пшенице – каже пољопривредник са Ченеја Светозар Мургашки. – Садашња цена пшенице је понижавајућа, не може да буде јефтиније жито од кукуруза. И они који су чували пшеницу током године, па је касније продали су ретки. Ко може да држи пшеницу на лагру ако има стоку – пита Мургашки. По његовим речима, пшеница сада добро изгледа, али, како наводи, пет, шест дана високих дневних температуре могу да однесу род.

Паори се, такође, плаше и да због доброг рода и високих приноса откупљивачи не оборе цене, као што се то обично радило претходиних година и деценија.

З. Делић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести