Основане прве задруге, државна земља младим пољопривредницима

БЕОГРАД: Отворене су прве земљорадничке задруге у општинама Мерошина и Гаџин Хан из новчану подршку Владе Србије, а министар без портфеља задужен за регионални развој и јавна предузећа Милан Кркобабић каже да је важно да се покрене задругарство и оживе српска села.
zadruga kovilj
Фото: Dnevnik, arhiva

Он је рекао да је идеја да се младим пољопривредницима, који су одлучили да остану на селу, уступи државна имовина на кориштење.

Идеја је да онима који желе да обрађују земљу уступимо државну земљу и да им омогућимо да се баве пољопривредном делашношћу и остану на селу, нагласио је Кркобабић за РТС.

Он је појаснио да су новоосноване задруге добиле подстицај до 50.000 евра, да се задруга у Гаџином Хану бави производњом и прерадом лековитог биља, док се задруга у Мерошини бави пчеларством. 

Нама је битно да покренемо задругарство, да се мали пољопривредници удруже, нагласио је он.

Како каже локалне самоуправе имају веома значајну улиогу и њихов задатак је да са малим пољопривредницима и задружним савезима договарају који пројекти су у складу са програмима развоја тих локалних самоуправа, те да они буду приоритет.

Ми смо кренули у практични дијалог о опстанку српског села. Задруга је основ да удружимо мале произвођаче, закључио је он.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести