Остварен циљ акције 500 задруга у 500 села

– За непуне две и по године у Србији је формирано 550 нових задруга и на тај начин је остварен циљ акције „500 задруга у 500 села” – казао је министар задужен за регионални развој Милан Кркобабић уочи почетка округлог стола „Здругарство јуче, данас, сутра”. – За протекле три године Влада Србије је својим програмима издвојила 1,7 милијарду динара за подстицај задругарства.
ф
Фото: Tanjug

По његовим речима, у досадашњој реализацији програма подстицаје су добиле 94 новоформиране задруге.

– Формирање 550 нових задруга представља препород задругарства у Србији, а постигнута је још једна кључна ствар: отклоњено је неповерење домаћина, српских сељака. У 550 великих села у Србији окупили су се домаћини, у просеку од пет до десет домаћинстава, с 20 до 100 домаћинстава као коопераната, и нашли заједнички интерес да формирају задругу – рекао је Кркобабић.

Он је истакао да је циљ Министарства и САНУ, као покретача идеје обнове села, да свако веће село у Србији има задругу јер се у супротном не може говорити о опстанку села.

– Постојање задруга не значи носталгију већ је императив 21. века, нешто што се примењује у земљама Европске уније, што решава организациона питања, повезује пољопривреднике, решава питања малог поседа, али омогућава оно кључно – трансфер знања и технологија у циљу да производ наших земљорадника изађе на тржиште – навео је Кркобабић.

По његовим речима, задружна мапа Србије је промењена, а у овом тренутку неколико десетина хиљада људи у том ланцу види своју будућност.


Идеја наишла на плодно тло

– Идеја „500 задруга у 500 села” успешно је остварена, чак је и  надмашила очекивања – рекао је члан Националног тима за препород села Владимир Гоати. – То је показатељ да је та идеја наишла на плодно тло, да је дошло до „варничења” и да је село показало да није успавано већ да су људи спремни да иду за интересом друштва и властитим.


Председник Академског одбора САНУ за село Драган Шкорић истакао је да је циљ формирања Одбора био да се ниво знања на селу подигне.

– Обновом задруга у 500 села направљен је добар корак јер је код наших сељана пробуђена свест о томе да су удружени јачи и да удружени, уз нова знања и образовање, могу бити конкурентни на тржишту–- указао је Шкорић. – Следећа етапа биће даље образовање српских сељака да би своје производе самостално пласирали на домаћем и страном тржишту.

Д. Мл.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести