Отворен 38. Сајам пчелара Војводине

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић отворио је данас 38. Сајам пчелара Војводине на Пољопривредном факултету у Новом Саду и том приликом позвао пчеларе да заједно са државом и пчеларским организацијама наставе да раде на унапређивању пчеларске производње.
Покрајинска влада/Вук Радојевић
Фото: Покрајинска влада/Вук Радојевић

Радојевић је указао на важност ове традиционалне сајамске манифестације са међународним учешћем коју Покрајински секретаријат и финансијски подржава, јер на најбољи начин промовише пчеларство и производњу меда, а широј јавности представља слику о стању ове све значајније пољопривредне гране.

„Покрајински секретаријат је у 2017. години направио изузетан искорак у финансијској подршци пчеларству, када је увећан ниво субвенција за пет до шест пута у односу на период пре тога. За ове три године закључили смо са војвођанским пчеларима преко 400 уговора укупне вредности близу 150 милиона динара.Честитам пчеларима, пре свега зато јер су прави пример добре праксе како се треба удруживати, Савезу пчеларских организација Војводине и Савезу пчеларских организација Србије које су кровне организације наших пчелара и референтни саговорници Покрајинског секретаријата и Министарства пољопривреде“, истакао је Радојевић.

Фото: Покрајинска влада/Сајам пчеларства

Ресорни секретар је поручио да сви заједно морамо водити рачуна о пчелама.

„Подаци показују да на Земљи постоји 250.000 биљака цветница и да пчеле опрашују њих 90 одсто. Научници тврде кад не би било пчела за неколико година са лица Земље нестало би 100 000 врста биљака. Око 200 пољопривредних култура опрашују пчеле, па су користи од медоносних пчела немерљиве“, подсетио је Радојевић на стручном саветовању организованом у оквиру Сајма пчеларства. Он је указао да ови подаци говоре сасвим довољно и упозоравају нас о томе да сви заједно морамо водити рачуна о оптималним агротехничким мерама, посебно када је реч о примени пестицида и хербицида, као и осталих токсичних супстанци које могу штетно утицати на пчеле.

Секретару Радојевићу је данас уручена и повеља Савеза пчеларских организација Војводине за допринос Покрајинског секретаријата за пољопривреду развоју пчеларства у Војводини.

Проф. др Недељко Тица, декан Пољопривредног факултета који је заједно са Савезом пчеларских организација Војводине домаћин ове сајамске манифестације, указао је на њен вишеструки значај који се огледа у могућности да, у оквиру стручног саветовања, пчелари стекну најновија сазнања у области производње којом се баве, а с друге стране реч је о јединственом месту где се осим пчелара окупљају и произвођачи опреме, репродукционог материјала али и носиоци аграрне политике.

Председник Савеза пчеларских организација Војводине Радомир Влачо је истакао добру сарадњу са Пољопривредним факултетом и Покрајинским секретаријатом пољопривреду, нагласивши да је задовољан овогодишњом манифестацијом која је окупила око 40 излагача.

У холу Пољопривредног факултета приређена је велика продајна изложба. Пчелари су могли да бирају пчеларску опрему, прибор, препарате за лечење пчеле, репроматеријал за пчеларство код великог броја произвођача опреме. Сајам пчелара Војводине и ове године окупио велики број пчелара из целе Србије, као и госте из Румуније, Мађарске, Хрватске, Босне и Херцеговине и Словеније.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести