Отворен 84. међународни пољопривредни сајам у Новом Саду

Пољопривреда се данас суочава са бројним изазовима и потешкоћама, од климатских услова и цена на тржишту до одлива радне снаге и генетски модификованих намирница, а Влада ће пружити подршку пољопривредницима како би били у прилици да  постигну максималне резултате, јер њихов успех је успех свих нас – рекао је први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић који је заједно са министром иностраних послова БиХ игором Црнадаком, отворио у Новом Саду 84. Међународни пољопривредни сајам, највећу сајамску манифестацију у земљи и један од најзначајнијих сајмова у области аграра у овом делу Европе. 
sajam4, tanjug, tanja valic
Фото: Танјуг (Тања Валић)

– Пољопривреда је уједно и најосетљивије питање приликом преговора о придруживању  Европској унији и приступању Светској трговинској организацији. Паметним наступом, наша држава ће настојати да искористи све могућности које ове интеграције нуде. Србија као домаћин ове престижне манифестацији представља се као земља која успешно спроводи унутрашње реформе, која је створила повољан и сигуран амбијент за стране инвестиције и поседује привредне потенцијале који је чине важним, стабилним и поузданим партнером на регионалном и ширем међународном плану- рекао је Дачић.

Thumbnail

Председник Покрајинске владе Игор Мировић истакао је да је Међународни пољопривредни сајам повратио стари сјај.

-То веома јасно показује да је препород привреде и просперитет, мерен економским параметрима, започет те да је време рецесије иза нас – рекао је Мировић.  - То се није догодило случајно, то је плод осмишљене, рационалне и добро вођене економске политике на националном нивоу.

Thumbnail

Он је  указао да су, захваљујући доброј сарадњи између републичких и покрајинских институција, припремљене значајне мере подршке пољопривреди, посебно младим  пољопривредницима.

- Пољопривреда је главни економски потенцијал наше покрајине. Њега чини више од 1,75 милиона хектара обрадивог земљишта, водни потенцијал и вредни и образовани људи традиционално везани за своју земљу. За боље и ефикасније коришћење тог изузетног потенцијала усмерена је наша заједничка политика.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић истакао је да је Међународни пољопривредни сајам увек био место пословних сусрета и  успешног бизниса и да  је уверен да ће тако бити и на овој приредби. Он је нагласио да је видљиво да темељне привредне реформе дају позитиван резултат јер се производња враћа у градове, а живот враћа на село..

Thumbnail

“Све што је понос српских домаћина биће приказано на једном месту - на овом сајму, али Сајам неће бити само прилика за показивање, размену знања и искустава, склапање послова, већ ће и за добијање посла јер ће у оквиру Дана каријере у агробизнису излагачи моћи да огласе слободна радна места и надам се да ће многи овај сајам памтити и по томе што су добили запослење”, рекао је Вучевић.

Он је истакао да су српска привреда, а посебно српски аграр, добили сназжан ветар у леђа тако што се процеси који су годинама одлагани, а то су темељне реформе у нашој економији, захваљујући политици Владе Србије, како је казао, не само спроводе већ дају и добре резултате и то ће “овде потврдити сваки домаћин јер после година таворења коначно има прилику да поштеним радом уз снажне подстицаје државе, унапреди своју производњу”.

Јуче су код спомен-обележја на Новосадском сајму положени венци, поводом 17 година од убиства Бошка Перошевића, тадашњег председника Извршног већа АПВ и председника Градског одбора СПС.  

 Добрила Млађеновић

Више излагача него лане

По речима генералног директора Новосадског сајма Слободана Цветковића, на 84. Међународном пољопривредном сајму за 10 одсто је више излагача него прошле године. 

- Новосадски сајам је место на којем се сусрећу понуда и тражња и спајају  успешне компаније, а изузетно интересовање излагача из иностранства, али и посетилаца, најбољи су показатељ да је агробизнис кључан за економски развој не само наше земље него и целог региона – рекао је Цветковић.

Д. Млађеновић

Дачић и Црнадак протиградним ракетама на облаке

НОВИ САД: Министри спољних послова Србије и Босне и Херцеговине Ивица Дачић и Игор Црнадак данас су са пољопривредног сајма у Новом Саду испалили противградне ракете у облаке изнад Крушевца.

Дачић и Црнадак су на крају обиласка Новосадског сајма испред штанда БИХ, земље партнера сајма, један за другим испалили по једну противградну ракету.

Посетиоци су испалљивање противградних ракета два министра могли да прате преко видео-бима.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести