Отворен 85. међународни сајам пољопривреде у Новом Саду

НОВИ САД: Међународни сајам пољопривреде, 85. по реду, отворен је у Новом Саду где ће до 21. маја наступити 1.500 излагача из 30 земаља и бити представљени производи и услуге у области пољопривреде из 60 земаља.
poljoprivredni sajam
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић отворио је сајам и навео да је овогодишњи партнер сајма Француска која је и највећа пољоприведна сила у Европи.

Срце ми је пуно јер сам долазећи ка Новом Саду видео њиве са леве и десне стране и да ће ова година бити родна. Мени је срце пуно јер сам чуо да су се пољопривредници борили за место на сајму, рекао је министар на отварању сајма.

Он је нагласио да је дошло време да се после финансијске стабилности среди и пољопривредни сектор и изразио задовољство јер је, каже, чуо да се тражи њива више.

Недимовић се осврнуо на досадашње резулате у пољопривреди и навео да се за ИПАРД пројекат Министарства пољопривреде пријавило више од 500 апликација, те подсетио и недавну куповину ИМТ-а од стране индијског гиганта „Тафе“.
ИПАРД, ИМТ и новосадски Сајам пољопривреде су симболи српске пољопривреде. Желим да сајам још више расте како би српска пољопривреда расла, истакао је министар.

Фото: Tanjug (Rade Prelić)


Вучевић: Увек добри домаћини

„Међународни пољопривредни сајам епицентар је догађаја у области аграра у региону, један је од ослонаца развоја земље и место на којем се могу видети најновија достигнућа у тој привредној грани, у којој се најбољи резултати постижу повезивањем традиције и најновијих технологија“, рекао је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

„Истовремено, Нови Сад посећују гости из целој света који могу да се увере у то да су Новосађани добри домаћини.“


Према његовим речима пољопривреду морамо да сачувамо због наше деце и да им оставимо бољу Србију.
Амбасадор Француске у Србији Фредерик Мондолони поздравио је привреднике на отварању сајма и позвао их да посете француски павиљон на којем ће се представити 10 француских излагача са својим производима и услугама, од пољопривредне механизације до семена и сточне хране. 

Мондолони је позвао посетиоце сајма да 17.маја присуствују семинару француских стручњака из области пољопривреде.
Француска види Србију као главног партнера на западном Балкану, али и као центар стабилности у региону и зато желимо да јос више сарађујемо у свим областима, поручио је амбасадор. 

Он је рекао да је први пут на сајму и изразио задовољство што пришутвује једном од најзначајнијих сајмова у региону на којем учествује 1500 излагача.

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Вук Радојевић истакао је да, иако је Франсуцка овогодишњи партнер, Србија нема довољну спољно трговинску размену са том земљом и нагласио да је овај сајам прилика да се то промени.

Он је додао да ће Србија ту прилику имати и с делегацијама из других земаља попут Уједињених арапских емирата са којима је Србија данас потписала Меоморандум о сарадњи у области пољопривреде, сточарства и безбедности хране.

Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Две битне ствари за развој пољопривреде јесу улагање и удруживање малих и средњих газдинстава, као и примена нових технологија како бисмо били конкурентнији на еворпским тржиштима, оценио је Радојевић.

Он се осврнуо и на проблем који изазивају климатске промене, попут суше, и истакао да у Војводини постоји 38 пројеката за наводњавање за 120.000 хектара земље.

Након отварања сајма министар, амбадасори и представници градске и покрајинске власти обишли су штандове излагача, међу којима је и штанд „Дунав осигурања“, и информисали се о производима и услугама које нуде.

На сајму ће бити одржана изложба пољопривредне механизације и национална изложба стоке у организацији Министарства пољопривреде које ће подржати и изложбу „Квалитет више“, на којој ће се представити производи са додатом вредношћу, органски производи и производи са ознакама географског порекла.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести