Отворен Agro Belgrade 2020 - Сајам воћарства, виноградарства

БЕОГРАД: Први међународни, специјализовани сајам воћарства, виноградарства и повртарства у Србији отворен је данас на београдском сајму, а организатори су најавили да ће се током три дана представити више од 500 излагача, задругара, произвођача опреме и механизације.
Танјуг/З. Жастић/Сајам Агро Бејгрејд
Фото: Танјуг/З. Жастић/Сајам Агро Бејгрејд

Отварајући сајам, министар пољопривреде Бранислав Недимовић истакао је да је фокус на напредној пољопривреди и модерним системима производње и прераде, што је важно за бољи наступ Србије на иностраним тржиштима.

Истакао је да после Војводине највише неискоришћеног земљишта има на 20-30 километра у околини Београда.

Истакао је да нас у пољопривреди очекују велике ствари, односно да се на системски начин решавају важна питања.

Навео је пројекат комасације земљишта, истичући да ће доста новца отићи за решавање како је казао, ''те болне теме".

Недимовић је додао да је неопходно да се у свим деловима Србије уради електрификација поља и да се пилот пројекат који је спроведен у Житорађи, Трстенику, Лесковцу спроведе у целој Србији.

Министар се осврнуо и на доношење Закона о ангажовању сензонских радника, наводећи да је сада у том систему више од 26.000 радника, највише у повртарству и воћарству, као и 300 послодаваца.

И једни и други су заштићени, додао је министар.

Секретар за привреду града Београда Милинко Величковић рекао је да Секретаријат улаже значајна финансијска средства за развој пољопривреде намењена унапређењу воћарске и повртарске производње и набавку механизације, као и пчеларство.

Пољопривреда је велика развојна шанса Београда, рекао је он и додао да град подржава манифестације и сајмове који доприносе развоју пољопривреде града.

У односу на 2013. годину, Београд 12 пута више новца издваја за подстицаје за пољопрвреду.

Тада је издвајао 20 милиона, а ове године издвојиће 240 милиона динара за те намене, истакао је Величковић.

Најавио је да ће у наредне три недеље бити расписана четири јавна позива из области воћарства, повратаства, пчеларства и пољопривредне механизације.

Директор Agro Belgrade сајма Владимир Живановић рекао је да тај сајам настоји да постане водећи догађај у области воћарства, виноградарства и повртарства и главно место за размену знања, искуства и пословних прилика.

Са више од 500 изглагача и тродневном конференцијом на којој ће учествовати бројни стручњаци сиугрни смо да ће Агро Белграде свој значај потврђивати из године у годину, рекао је Живановић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести