Отворен Пољопривредни сајам у Јаши Томићу 

СЕЧАЊ: У месту Јаша Томић, у општини Сечањ, данас је отворен први пољопривредни сајам који је окупио бројне излагаче пољопривредних производа, семенске робе и пољопривредне механизације.
Vuk Radojevic
Фото: Дневник/Б. Лучић

Манифестацију је отворио покрајински секретар за пољопривреду водопривреду и шумарство Вук Радојевић, који је реклао да ће пољопривредници имати велиоку подршку за набавку механизације.

Сајам се одржава уз подршку Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство и општине Сечањ, саопштила је Покрајинска влада. 

Радојевић је истакао да Покрајински секретаријат за пољопривреду препознаје значај одржавања пољопривредних манифестација попут ове у Јаши Томић, које на најбољи начин у малим сеоским заједницама промовишу пољопривреду и развој села. 

Радојевић је напоменуо да пољопривредници из општине Сечањ у малом броју користе субвенције Покрајинског секретаријата за пољопривреду, и овом приликом их је позвао да конкуришу, јер, како је навео, финансијска средства издвојена за субвенције у пољопривреди Војводине никада нису била већа. 

Он је подсетио и да је поред постојећих мера подршке војвођанским пољопривредницима Покрајински секретаријат за пољопривреду ове године први пут определио средства за набавку нове погонске и прикључне механизације. Како је навео, ребалансом покрајинског буџета обезбеђена су додатна средства за ову меру, те ће током октобра бити реализован конкурс у износу од 150 милиона динара. 

„Ако узмемо у обзир и чињеницу да је републичко министарство пољопривреде такође реализовало конкурс за набавку нове погонске и прикључне механизације, можемо слободно рећи да у једној календарској години наши пољопривредници имају пуну подршку када је у питању набавка нове механизације“, казао је Радојевић додајући да је за ову намену пољопривредницима у Војводини на располагању у кредитна линија Фонда за развој пољопривреде за коју је опредељено додатних 250 милиона динара. 

Он је напоменуо да Покрајински секретаријат за пољопривреду води рачуна о равномерном регионалном развоју. Додао је да ресорни секретаријат, по први пут, препознаје младе као категорију коју треба финансијски стимулисати да се бави пољопривредом и остане на селу . 

„У том контексту реализоване су мере аграрне политике субвенционисања младих до 40 године, где су могли да остваре бесповратно до 1,2 милиона динара, што је до сада остварило 94 пол?опривредника“, рекао је Радојевић и напоменуо да су и кроз остале конкурсне линије посебно препознати млади до 40 година, жене носиоци пољопривредног газдинства, те они који раде у отежаним условима. Сви они могу да остваре повраћај и до 70 одсто у односу на реализовану инвестицију.

Радојевић је у пратњи председника општине Житиште Митра Вучуревића, обишао и Равни Тополовац где су у току радови на ископавању бунара пијаће воде. Инвестиција је вредна 16,5 милиона динара, од чега је 80 одсто финансирано из покрајинског буџета, а остатак је обезбедила локална самоуправа.

Према речима Радојевића задње активности по питању водоснабдевања у Равном Тополовцу предузете су 1991. године. 

„Због тога је ова инвестиција веома важна. Њеном реализацијом биће решено ургентно питање водоснабдевања, које је било горући проблем за становнике Равног Тополовца“, казао је Радојевић и додао да радови иду добром динамиком, односно око 80 одсто бунара је већ ископано. 

Ресорни секретар обишао је и мини погон за прераду пијаће воде у Торди, чија реконструкција је такође је финансирана из покрајинског буџета. Вредност те инвестиције је преко пет милиона динара, од чега је Покрајина обезбедила 80 одсто. 

Радојевић је нагласио да је Покрајинска влада за нешто више од годину дана издвојила значајна средства управо за реконструкцију и обнову комуналне инфраструктуре у местима широм Војводине, у циљу развоја села и потенцијалног останка младих на селу. 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести