Отворена 14. Смотра пољопривредне индустрије и трговине

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић је данас у Каћу отворио 14. Смотру пољопривредне индустрије и трговине – СПИТ, истакавши да манифестације попут ове заслужују посебну пажњу, јер промовишу најсавременију пољопривредну механизацију.
д
Фото: Покрајинска влада

Кроз овакве смотре, како је рекао, даје се својеврстан допринос развоју и унапређивању пољопривредне производње на територји АП Војводине.

„Савремена пољопривредна производња се не може замислити без примене савремених пољопривредних машина, и погонских и прикључних, јер од њиховог квалитета, перформанси и радних учинака зависи квалитет обављених агротехничких операција у производњи пољопривредних култура. Зато је СПИТ одлична прилика да се пољопривредни произвођачи непосредно упознају са предностима савремене механизације“, истакао је Радојевић.

Он је подсетио да је ресорни секретаријат прошле године, препознавши потребу за обнављањем механизације, у сарадњи са Министарством пољопривреде, имао усаглашене мере по питању набавке нове погонске и прикључне механизације. Радојевић је истакао да уназад две деценије, нису уложена значајнија средства за набавку пољопривредне механизације.

Тиме се допринело побољшању стања механизације у Србији и АП Војводини у циљу постизања што квалитетније обраде земљишта, те смањивања трошкова производње, која на пољопривредним газдинствима треба да буде профитабилнија и економичнија.

Фото: Покрајинска влада

Вук Радојевић је указао и на значај ИПАРД програма, који је нов извор финансирања, и од ове године на располагању пољопривредним произвођачима за набавку пољопривредне механизације, у склопу којег су потписани и први уговори. Он је подсетио и да је ресорни секретаријат за меру подршке младим пољопривредницима-старт-ап програмом у 2018. години издвојио 200 милиона динара, и напоменуо да је у оквиру око 900 пријава које су стигле по овом основу, чак око 600 опредељено за набавку нове прикључне механизације у биљној и сточарској производњи.

Радојевић је изнео да је ова аграрна мера, где Секретаријат са 90 одсто средстава субвенционише кориснике, више него подстицајна и допринос је останку младих пољопривредника на селу.

Фото: Покрајинска влада

Ресорни секретар је честитао организаторима на високопрофесионалној изложби механизације, и пожелео произвођачима успешну пољопривредну годину. Подсетио је још и да пољопривредницима Војводине стоје на располагању изузетно повољне кредитне линије за набавку нове погонске и прикључне механизације код Покрајинског фонда за развој пољопривреде, Развојног фонда Војводине и Гаранцијског фонда.

Овом традиционалном манифестацијом, у организацији Клуба 100П плус, на парцели породичног газдинства Малешев, на путу Каћ – Будисава, на свечан начин је обележен крај жетве.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести