ОВЦЕ ШИША, У ЏАК ВУНУ МЕЋЕ: Миланова плата 1.000 евра

Чачак: Милан Марковић, из села Горња Горевница код Чачка један је од ретких мајстора који сваког маја с поносом оштри своје маказе и шиша овце по свим селима. Зашто?
1
Фото: РИНА

На оваквим врућинама свима је тешко, људи напоље излазе само ако морају и како кажу тешко се дише. Међутим, по оваквој врелини тешко је и животињама. Да би овце лакше поднеле несносне врелине, домаћини су их на време ошишали. Иако је фризера за псе све више, постоје и шишачи оваца. Мајстора за њихове фризуре све је мање, иако од овог посла може пристојно да се заради док траје сезона, а Милан је један од њих.

„Кад крену прве врућине, креће и сезона шишања оваца. Сваке године морају да буду ошишане, како би им се скинуо вишак вуне и како би лакше поднеле летње жеге. То се обавља сваке године у мају и јуну и за ових десет година колико се бавим овим послом, добио сам и своје сталне муштерије. Током сезоне стигнем да ошишам око 500 оваца, људи зову са свих страна“, рекао је Милан за РИНУ.

Све је мање оних који се одлучују за овај посао, а по једној овци се наплаћује 300 динара: ако се ошиша њих 500 - рачуница је јасна. Да бисте зарадили око 1.000 евра за месец дана потребно је да имате вољу за радом, оштре маказе и лаку руку. Милан има жељу да своје знање пренесе на друге, али нема на кога.

„Имам сталан посао и редовну плату, али сваки динар није наодмет, па користим прилику и на овај начин да зарадим. Маказе се наоштре једном годишње и оне могу да вам послуже током читаве сезоне. Посао може лако да се савлада, а најтеже од свега јесте да ухватите овцу и вежете је док траје фризирање. Зато је посао ипак више намењен мушкарцима. Кад се заврши једна, одмах се прелази на шишање друге и све док се посао не обави“, прича Милан.

Иако технологија није заобишла ни овај посао, па су неки мајстори овце почели да шишају електричним машиницама, Милан каже да то и није најбоље решење.

„Плаше се електричних машина, стварају им стрес и овце се тако унервозе. Дешава се да их често и врх машинице „угризе“, па остају и ожиљци. Стога је ипак најбоље радити са старим, провереним маказама. Важно је да човек буде спретан и окретан, како би могао да се снађе ако дође до неких непредвиђених ситуација“, прича овај мајстор свог заната.

Текст и фото: РИНА

EUR/RSD 117.0557
Најновије вести