Oживљавањем задругарства село има неку шансу

БЕОГРАД: Министар без портфеља задужен за регионални развој и јавна предузећа Милан Кркобабић каже да оживљавањем задругарства српско село има неку шансу, без задруга нема никакву.
poljoprivreda
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Задругарство је, појашњава он, историјска ствар за Србију, где ће Влада Србије покушати да помогне формирање нових задруга, а да старе стави на здраве ноге.

У плану је 500 задруга за 500 села а, како каже, већ је пристигло доста захтева, те да основање задруга и оживљавање српских села није посао за једног министра и једну владу, већ за многе министре и многе владе у Србији. 

"То мора да буде континуиран процес", рекао је Кркобабић за РТС и додао да је услов за подношење захтева једноставан, да је довољно да се удруже пет домаћина, који верују један другом, да их подржи локална самоуправа и помогне простором и инфраструктуром.

Након тога уследиће и помоћ Владе Србије. За нове задруге предвиђено је издвајање од 50.000 евра, а за опоравак старих до 100.000 евра. 

Кркобабић је рекао да се занемарује да у Србији има 631.000 регистрованих домаћинстава, где ради 1,4 милиона људи. То су људи који раде на малим поседима и од тога живе.

"Време је да им посветимо пуну пажњу", закључио је он.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести