ОТКРИВАМО КОЛИКО СУ ПОДЗЕМНЕ ВОДЕ ВАЖНЕ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ Ево колико олује диктирају приносе на пољима

И ранијих година биле су падавине високог интензитета у кратком временском периоду и нису проузроковале велике проблеме као што је сада случај.
1
Фото: Dobro jutro

Човек је томе допринео градњом различитих објеката на местима на којима то није повољно, непланском сечом шума, гајењем биљака без обраћања пажње на рејонизацију, нерационалним коришћењем вода.

Ово је разлог због којег се посебна пажња поклања земљишту као целини. Зато је важно у обзир узети тему важности подземних вода и коришћења воде у пољопривреди уопште, као и њеног надокнађивања.

Важно је знати и да, све и да смо богатији, не можемо целу Србију покрити системима за наводњавање јер воде нема довољно ни за пиће, а све ће је мање бити, те је нерационално коришћење недопустиво.

Одржавање пољопривредног земљишта квалитетним током времена са обилним падавинама може бити изазовно, али постоје неке праксе које могу помоћи у смањењу негативних ефеката киша на земљиште. Ево неколико савета:

Дренажа: Један од кључних фактора за превенцију воденог задржавања на парцели је добра дренажа.

Уверите се да је ваше земљиште добро дренирано, тако да вишак воде може брзо отицати. То можете постићи инсталирањем одговарајућих дренажних система, попут дренажних канала или цеви, како би се смањила ерозија и поплаве.

Конзервацијска обрада земљишта: Примена конзервацијских техника обраде земљишта, као што су ограничавање обраде, задржавање остатака усева и покривачи тла, помаже у очувању структуре земљишта и смањењу ерозије. Ове технике помажу у смањењу испирања храњивих материја и губитка земље услед обилних падавина.

Комбинација култура: Узгојите комбинацију биљака са различитим дубинама корена и брзином раста како би се повећала стабилност тла. Дубоко кореновани усеви, попут легуминоза, могу допринети бољој структури земљишта, док брже растуће биљке могу помоћи у заштити површинског слоја земљишта.

Систем наводњавања: Ако ваш регион има сезонске падавине, размотрите постављање система за наводњавање који ће омогућити контролисано снабдевање водом током сушних периода, уместо да се ослањате само на кишу.

Одржавање биљних прекривача: Биљни прекривачи, попут покривача од сламе или органског мулча, могу помоћи у задржавању влаге у земљишту, смањити ерозију и смањити притисак капљица кише на тло.

Забрана обраде мокрог тла: Покушајте избегавати обраду земљишта када је превише мокро. Рад на мокром тлу може довести до компакције земљишта и нарушавања његове структуре.

Очување природних коридора: Одржавање природних коридора и дрвореда око ваше парцеле може помоћи у усмеравању и смањењу протока обилних падавина, што смањује ризик од ерозије.

Правилно одржавање пољопривредног земљишта укључује дугорочно планирање и комбинацију различитих метода како би се сачувао његов квалитет, чак и током периода са обилним кишама. Кључне тачке успеха биљне производње су правилно управљање водом у земљишту, правилно управљање ђубривом у надокнађивању потреба гајених биљака и кључна улога алтернативних система гајења.

Добро јутро

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести