Министарство пољопривреде ради на МОДЕРНИЗАЦИЈИ АУТОМАТСКЕ ПРОТИВГРАДНЕ ЗАШТИТЕ

БЕОГРАД: Министарство пољопривреде упутило је Светској банци предлог пројекта израде документације аутоматских противградних система са системом раног јављања за целу Србију, а Светска банка би требало да одобри додатних осам милиона долара за набавку система, објавило је ово министарство и навело да су пројектно-техничком документацијом обухваћени и Букуља и Ужице. 
Protivgradna stanica, Dnevnik/M. Mitrović
Фото: Дневник/М. Митровић

Из министарства додају да је ова иницијатива наставак процеса аутоматизације противградне заштите у Србији и да је након завршетка првог пилот пројекта постављања аутоматских противградних система у радарском центру Ваљево, 99 станица, потпуно завршена модернизација радарског центра Фрушка гора, 118 станица и радарског центра Бајша, 141станица.

Наводе и да су до сада делимично модернизовани радарски центри Букуља, 44 од 104 станице и Самош, 83 од 130 станица, а да ће се у наредном периоду радити на модернизацији и преосталих радарских центара у Србији.

Реализује се и систем одбране од града којим ће се обрадиве површине у Србији бранити из Републике Српске, а за те системе је, како наводе из Министарства пољопривреде, обезбеђено више од 20 милиона евра.

Истичу да је у досадашњих 38 дана дејства противградне заштите утрошено 8.504 противградних ракета и да је само у једном дану, 22. јула, испаљено 1.313 ракета са циљем одбране и заштите усева, пластеника, воћњака, повртњака, као и винограда од оштећења изазваних градом.

У противградној одбрани је учествовало 13 радарских центара и то Ваљево, Букуља, Петровац, Црни врх, Ужице, Бешњаја, Сјеница, Крушевац, Ниш, Кукавица, Самош, Бајша и Фрушка гора.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести