Паори се надају цени сунцокрета од 55 динара

Жетва сунцокрета требала би да крене за десетак дана, а док комбајни не уђу у њиве, пољопривреднике, али и купце јестивог уља интересује колики ће бити приноси и, наравно, цена новог рода.
Žetva suncokreta Foto: Dnevnik.rs
Фото: Жетва сунцокрета Фото: Дневник.рс

Цена прерађеног сунцокретовог зрна у јестиво уље после наглог поскупљења прошле године је већ неко време стабилна. Литар зејтина сада се креће од 165 до највише 180 динара. Да ли ће се по тој цени уље и надаље куповати зависи и од овогодишњих приноса уљарице и откупне цене новог рода коју још нико од откупљивача није истакао, већ о цени коштања причају само произвођачи.

Лане је килограм сунцокретовог зрна коштао на крају жетве 35,5 и 36 динара, али је већима ратара род продала за три , четири динара јефтиније. Међутим, цена је овог пролећа стигла чак до 48,8 динара килограм без ПДВ-а.

У новом предстојећем откупу ратари се надају бољој цени, то јест да ће килограм зрна коштати 50 динара  без ПДВ-а.

И ове године, као и ранијих, домаћи откупљивачи имаће конкуренцију у “Бималу” из Брчког који за домаће произвођаче увек има вишу откупну цену у односу на домаће трговце.

35,5 и 36 динара сунцокрет био лане на крају жетве

Када се говори о овогодишњим приносима, прво се наводи да је сунцокрет у односу на остале ратарске културе добро поднео жегу и сушу и да ће земљорадници који су сунцокрет сејали боље проћи од оних који имају кукуруз и соју. Али се спомиње и то да тежина рода неће бити уједначена, већ ће владати шаренило по парцелама.

У Банату где се највише сеје у односу на друге делове покрајине земљорадници кажу да је свака њива прича за себе и да ће тежина рода зависити од примене агротехнике,као што је то случај и када су друге пољопривредне културе у питању.

– Има њива где на око сунцокрет добро изгледа, али има и парцела где по изгледу погаче не обећава приносе –каже за “Дневник” земљорадник из Торка код Житишта Ђорђе Милотин. – Док не почне жетва, тешко је речи колики би принос могао бити ове године .Медари су задовољни сунцокретовом пашом, сматрајући је као најбољу у односу на друге паше, па би по тим оценама принос требао да буде просечан и изнад тога. Али на њивама има сунцокрета где је погача мала што је знак да нема пуно зрна.

Милотин је лане имао две тоне по јутру, а ове каже да не очекује више од 1,6 тона по јутру. Он истиче да када се саберу трошкови од сетве наовамо, килограм зрна треба да буде 50 динара без ПДВ-а , али само под условом да приноси буду две тоне по хектару. – Уколико приноси буду нижи од две тоне по хектару, а сунцокрет коштао испод 50 динара, пољопривредници ће од уљарице, уместо зараде, имати чист губитак .


На берзи 415 евра тона

Сунцокретом рода 2021. године, преко Продуктне берзе Нови Сад , термински се трговало током марта и априла. Цена се кретала у распону од 400 евра по тони за испоруку од 15. до 30. септембра до 415 евра по тони за испоруку од 1. до 30. септембра.

Процењује се да је сунцокрет посејан на површинама од 180.000 до 200.000 хиљада хектара, са којих се очекује принос од 2,8 до 3,3 тона по хектару , наводи Берза.

С обзиром на то да се почетак жетве очекује у неким регионима у наредних 10 дана, на Продуктној берзи тренутно нема терминског трговања овом уљарицом.


И председник Аграрне коморе Србије Ненад Манић каже да ће приноси бити неуједначени.

.- Ко је више уложио у агротехнику, имаће сада више сунцокрета –навео је Манић. Што се тиче цене, Манић је казао да је било земљорадника који су склапали уговоре са откупљивачима по 48 динара без ПДВ-а за ново зрно.

– Сматрамо да ће сунцокрет у жетви достићи вишу цену од 50 динара без ПДВ, а када се жетва заврши, килограм новог зрна ће се кретати од 54 до 55 динара без ПДВ-а, а на ту цену утицаће род кукуруза и соје, који неће бити ни приближан лањском – закључио је Манић.

А шта о цени новог рода кажу откупљивачи, за сада је немогуће чути. Рано им је ,кажу ,да причају колико су спремни да га плате, мада до жетве није остало много дана.

У Земљорадничкох задруги “Плугарул” у Уздину рекли су да ће род откупљивати, али да још немају цену. – Чекамо да крене жетва, па ће се сунцокрет прво откупљивати по акотној цени и, на крају, када жетва буде завршена, биће формирана коначна цена – казао је директор задруге Тодор Гертеншман

З. Делић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести