Паорима стиже 8.000 динара по хектару за сетву

За 46.120 пољопривредна газдинства јуче је извршена уплата подстицаја за биљну производњу од 8.000 по хектару, а наредних дана средства ће се уплатити за око 314.000 газдинстава која су остварила то право, изјавио је у разговору са пољопривредницима у Кањижи и Падеју министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Бранислав Недимовић. 
1
Фото: Дневник/М. Митровић

- Субвенције за биљну производњу по хектару су увећане сто посто, што је последица комплетних изазова које имамо у енергетском сектору. Исплаћена је прва група газдинстава, а остало ће бити измирено пољопривредним газдинствима у наредних шест-седам дана, што ће им бити драгоцена подршка за пролећну сетву. Велики изазови су пред нама, државатреба да обезебди средства за регресирано гориво за пољопривреднике по 179 динара по литри. У овом тренутку забранили смо извоз житарица, како бисмо направили комплетне билансе, обезбедилио наше становништво и управљали читавим процесом. У понедељак и уторак су били толики захтеви за извозом да је претила опасност да у року од неколико дана останемо без свега. То држава не може да дозволи јер треба прво да обезебди становништво - изјавио је министар Недимовић, који је напоменуо да су за све субвенције за 2021. годину донета решења те да ће исплата бити наредних дана, за шта има довољно новца у државној каси. 

Он је додао да је пред пољопривредницима највећа обавеза пролећна сетва, за коју је држава обезбедила регресирано гориво, за тракторе и друге пољопривредне машине док траје сетва, а да ће се после размотрити шта даље јер се прилике мењају из дана у дан. 

- Немојте заборавити пошто је гориво данас у Мађарској и Босни и Херцеговини, где гориво никад није било скупље него у Србији - указао је министар Недимовић. 

Министар Недимовић и покрајински секретар за пољопривреду Чедомир Божић су у Кањижи обишли расадничарску производњу садница воћа “Пургел” ДОО, а у Падеју газдинство Андеја Тренке, које се бави сточарством и ратарством. Покрајински секретар Чедомир Божић наглашава да је одлична сарадња са ресорним министарством, те да је заједнички обиђено 60 села и газдинстава. Божић је указао да газдинство Андреја Тренке из Падеја прати све конкурсе Покрајинског секретаријата и Министарства пољопривреде, користи максимално све подстицаје, те да је прошле године остварило подстицаје за младе и за опремање сточарске фарме, да су ове године конкурисали за набавку механизације. 

- Пружамо подршку младим људима који желе да се баве пољопривредом, а уверили смо се да се газдинство Тренка бави сточартством и ратарством. Оваква домаћинства и сва друга треба помоћи. Сви расписани конкурси за подстицаје су завршени и обрађујемо велики број поднетих пријаве па ћемо ускоро објавити и резултате. Покрјаински буџет подстицаје је у овој години већи за 20 посто, а само за наводњавање издвојено је 370 милиона динара, а знатна средства су намењена за обнову механизације и унапређење пољопривредних газдинстава у Војводини, за шта је намењено 242 милиона динара. За подстицај младима је предвиђено 200 милиона динара и милион и по динара за младог човека који започиње делатност у пољопривреди је знатна подршка са суфинансирањем до 90 посто трошкова пројекта - рекао је Божић. 

Заменик председника Општине Кањижа Небојша Ракић предочио је да је из општинске касе за ову годину издвојено 22 милиона динара како би се помогло пољопривреди, при чему један део иде на уређење атарских путева и канала за одвоњавање и наводњавање, издваја се и за противградну заштиту, а више од седам милиона се по разним основама суфинансирају пољопривредна газдинства.

М. Митровић 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести