Пастор: Јачање привредних веза имеђу Србије и Мађарске

НОВИ САД: На Новосадском сајму је, у оквиру војвођанско-мађарског пословног форума, потписан тројни уговор о сарадњи између Привредне коморе Војводине, Мађарско-српске трговинске и индустријске коморе и Мађарско-српског пословног савета. 
pastor madjari
Фото: www.vojvodina.gov.rs

Помоћница министра спољних послова и трговине Мађарске Петра Пана указала је на рекордне показатеље у економској размени две земље, и истакла да су томе пресудно допринели веома добри односи између две земље. 

Будућност јачања привредних односа између Мађарске и Србије је у интезивирању сарадње у области пољопривреде, попут заједничке производње пољопривредних машина и иновативних аграрних технологија, истакла је Пана.  

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор говорећи о добрим суседским, пријатељским и привредним односима Србије и Мађарске, оценио је да су две земље у претходном периоду доста тога учиниле да би данас привредни и политички амбијент изгледао тако.  

Потписивање овог уговора представља институционални оквир за јачање привредних веза и мађарски привредници имају велики интерес да наступе на овом простору у још већој мери, рекао је Пастор.      

Он је додао да је Србија политички веома стабилна земља која сваким даном све више јача свој међународни углед и озбиљним корацима се приближава Европској унији. 

У том процесу Србија ради и на усаглашавању законодавства што доводи до стварања повољног привредног амбијента, казао је Пастор и додао да Србија има специфичне односе са тржиштем трећих земаља што је њена, како је оценио, компаративна предност, те да Скупштина АП Војводине и Покрајинска влада улажу велике напоре у привредни опоравак Војводине. 

Thumbnail

Милићевић: Снажна подршка мађарским привредницима

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић истакао је значајну улогу мађарске националне заједнице у Војводини и српске у Мађарској на успостављању добрих односа између две земље.      

Он је позвао мађарске привреднике да слободан капитал улажу на територији Војводине поручивши им да ће Покрајинска влада, као и новоформирана Развојна агенција Војводине, пружити снажну подршку њиховом пословању. 

Робна размена између две земље износи 488 милиона долара што представља нешто више од шест одсто у односу на претходне године, рекао је Милићевић.

Од тога, како је навео Милићевић, а наведено је у саопштењу, 275 милиона долара чини извоз предузећа из Војводине у Мађарску и он је у порасту скоро за четвртину. 

Према његовим речима, то су веома значајни показатељи који говоре о томе да је сарадња на високом нивоу, али да ту не смемо стати.

Морамо дати један додатни замах и подстицај тој сарадњи. Србија је добро место за улагање и ми смо у Војводини основали Развојну агенцију која ће додатно подстицати инвестиције. То је нов инструмент у привлачењу и домаћих и страних инвестиција и верујем да ће у догледном периоду и то дати додатне резултат, рекао је Милићевић, а наведено је у саопштењу Покрајинске владе.
 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести