Пекар замесио засад ораха као приход приде

НОВИ САД: Пекарство и ораси немају додирних тачака, али је пекар Небојша Алавања (29) из Бођана одлучио да споји та два посла.
njiva orasi
Фото: N. Alavanja

У Бођанима и у суседним селима Вајској и Плавни, у општини Бач, свакодневно из његове пекаре изађе 500–600 векни хлеба и више стотина комада сувог пецива. Алавања је пекарство преузео од оца па за производњу хлеба има машине. Пошто не планира да се у пекарству шири јер за то нема услове у неразвијеној средини, иако прехрамбени техничар, одлучио је да подизањем засада ораха за породицу обезбеди додатни извор прихода.

Боље ми је да још нешто додатно радим у свом селу него да идем у иностранство ради веће зараде, вели Алавања.

Како додаје, има хектар земље и желео је да је искористи, јер је мало новца добијао за аренду.

Доста сам читао на интернету и у договору са супругом одлучио сам да додатни приход породици буду ораси. Сорта ораха чендлер је нова код нас, 270 садница купио је Алавања у Турској и, како каже, пошто је лане регистровао газдинство, конкурисаће код Покрајинског секретаријата за пољоппривреду за враћање новца уложеног у саднице, каже наш саговорник.

Фото: Filip Bakić

Ораси рађају у првој години, али Алавања напомиње да се род, по саветима стручњака, не узима четири године, већ за то време сваке године треба кидати заперке, како би храњиве материје остајале и развијале стабло. Ораси чендлер се саде, напомиње, на растојању седам пута пет метара, док се домаће сорте ораха саде на растојању десет пута десет метара па и већем, једанаест пута једанаест метара Пун род стабла ће постићи после осме године, најкасније девете, и на сваком дрвету ораха треба да  буде од 20 до 30 килограма.

Ако буде по стаблу 15–20 килограма и ораси у љусци, као сада, буду коштали на велико три евра, бићу задовољан, каже Небојша Алавања.

Додуше, уместо ораха хтео је прво да сади лешник, али се прибојавао да с лешником не буде као с малинама, да има малу цену, јер сада све више људи сади лешнике.

Дошао сам до закључка да се више новца може добити од ораха. Пре него што сам стабла посадио, урадио сам анализу земљишта и добио савет да бацим стајско и вештачко ђубриво, каже Небојша, и наглашава да је земља песковита, што је за развој корена ораха добро.

Уз то, гајење ораха није захтеван посао, али је битно да се воћка наводњава, и зато  ће одмах поставити заливни систем.

Зорка Делић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести