Пићемо ракију од прошле године, РОД ШЉИВА ДЕСЕТКОВАН, Лоши временски смањили РОД (ФОТО)

Лоши временски услови ове сезоне десетковали су род шљива у чачанском крају, надалеко чувеном управо по производњи овог воћа.
sljiva
Фото: Dnevnik.rs

Мештани околних села уз осмех кажу, иако им до шале баш и није, да ће се по свему судећи пити прошлогодишња ракија, јер ове јесени неће имати шта да заложе у казанима, познатим и као веселе машине.

- Моји засади се простиру на седам хектара, а род је ове године мањи за неких 50 одсто. Све је било како треба, док нису кренули мразеви који су уништили другу половину. Међутим, оно што је остало морамо признати да је доброг квалитета јер пред саму бербу није било кише. То нас је Бог погледао, каже за РИНУ воћар Радомир Љујић из села Мрчајевци.

Фото: Sljive/M. K.

Продајна цена шљива по килограму ове сезоне је 15 динара, док воћари плате раднике по дневници од 4.000 динара, зарада и није претерано велика ако се узме у обзир количина овогодишњег рода.

Према подацима Института за воћарство у Чачку, у Србији се годишње произведе од 300 до 600 хиљада тона овог воћа, али због већ поменутих лоших временских услова питање је да ли ће овогодишњи род прећи и ту доњу границу.

Фото: Дневник/ Ј. Вукашиновић

- Последња зима је била доста топла, затим смо током пролећних месеци имали позне мразеве, снег у априлу, кишни мај и јун и након тога друга половина јуна и прва половина августа у неким пределима порпилично сушни. То су фактори који су утицали на доста слабији род шљиве него што је то уобичајено”, рекао је др Небојша Милошевић из чачанског Института за воћарство.

РИНА

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести