ПКС: ИЗМЕНИТИ ПРАВИЛНИК О КВАЛИТЕТУ МЕДА и других пчелињих производа... Ове године МАЊИ и производња и увоз ТЕЧНОГ ЗЛАТА

БЕОГРАД: Групација за пчеларство и производњу меда Привредне коморе Србије (ПКС) покренуће иницијативу код Министарства пољопривреде да се измени постојећи правилник о квалитету меда и других пчелињих производа, како би се унапредио поступак утврђивања квалитета меда, истакнуто је на седници ове групације у ПКС.
Med/F. Bakic
Фото: Ф. Бакић/Мед

За јачи развој овог сектора, сагласни су пчелари и пчеларска привреда, потребне су заједничке активности свих актера који се баве пчеларством и производњом меда и формирање научно- саветодавног тела при одбору за сточарство и прераду сточарских производа, саопштила је ПКС.

Србија је за осам месеци 2023.године извезла 964 тона меда за 4,5 милиона евра, што је 31 одсто мање него претходне године а највише меда је пласирано на тржишта Норвешке, Италије и Црне Горе.

У истом периоду Србија је увезла 219 тона меда за 600.000 евра, што је за 54 одсто мање него у исто време претходне године.

Највише меда је увезено из Русије, Новог Зеланда и Грчке.

Прошле године је, према подацима Републичког завода за статистику, Србија имала 977.000 кошница, произведено је 14. 228 тона, за 91 одсто више него 2021. године.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести