Почео Први сремски пољопривредни сајам Агросирм

СРЕМСКА МИТРОВИЦА: У Сремској Митровици данас је почео Први сремски пољопривредни сајам "Агросирм" и трајаће два дана.
Branislav Nedimovic/Tanjug
Фото: Tanjug

"Ово је прилика да српски пољопривредници покажу шта нуде", рекао је Бранислав Недимовић, министар пољопривреде Србије.
Он је подсетио и да је Влада ове године издвојила доста новца, тако да са чак 50 одсто финансира цене алата за пољопривредну производњу. 

Навео је да тракторе произвођачи добијају преко фонда ИПАРД, да се до сада пријавило 396 произвођача, да ће у наредна два месеца бити нови позив и позвао пољопривреднике да аплицирају за та средства.

Недимовић је указао и на подстицајне мере за младе пољопривреднике: "Имамо 1.276 апликација за младе пољопривреднике до 40 година. До 15. новембра биће извршено рангирање пријављених, а ја сматрам да ћемо сигурно 500 до 600 младих грантова успети да исплатимо", рекао је министар и додао је да су за младе произвођаче, који почињу из почетка и немају својих средстава, омогућени повољни банкарски кредити.

Министар је био у службеној посети Израелу и Казахстану. "Са Израелом је договорена сарадња на пољу овчијег и говеђег меса, а њих занима и улагање у прозводњу цвећа овде. Са Казахстаном смо договорили сарађу у области прераде уља, млека и још неких производа у прехрамбеној идустрији", рекао је Недимовић за Танјуг.

Пољопривреднике је поздравио и Саша Стевановић, помоћник покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство, и позвао их да искористите бесповратна средства која ће секретаријат и наредне године наменити пољопривредницима, подсетивши да је буџет за ову годину био осам миљарди и 300 милиона динара.

 Управник митровачког Казнено-поправног завода Александар Алимпић указао је на добру сарадњу Завода и управе округа.
 "Прошле године смо организовали прву изложбу пољопривредних машина домаћих произвођача, а ове године је понуда проширена са гастротуристичком понудом и сада имамо сајам. Казнено-поправни завод је и раније доприносио развоју привреде Србје", рекао је Алимпић. 
Организатори сајма су град Сремска Митровица, Казнено-поправни завод и Регионална привредна комора сремског управног округа.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести