Подршка Покрајинске владе паорима од 149 милиона динара

НОВИ САД: Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Вук Радојевић доделио је данас војвођанским пољопривредницима 149 уговора, према којима ће Секретаријат са приближно 149 милиона динара суфинансирати пројекате чија је укупна вредност 270 милиона.
Vuk Radojević Foto: Pokrajinska vlada
Фото: Покрајинска влада

Радојевић је рекао да ће потписивање данашњих уговора, од којих је 53 намењено за набавку опреме за наводњавање у вредност од око 80 милиона динара, које ће Секретаријат помоћи са 42 милиона, омогућити нових 356 хектара површина под системима за наводњавање. 

Како је саопштила Покрајинска влада, секлретар за пољопривреду је нагласио да је кроз два конкурса за ову намену, до сада потписано 775 уговора, чија је вредност инвестиција око 675 милиона динара, од чега је учешће Секретаријата близу 389 милиона динара. 

"Наведеним инвестицијама ће бити омогућено наводњавање укупно 4.500 хектара нових површина широм Војводине“, рекао је Радојевић.Он је нагласио да је за аграрни буџет у 2017. години опредељено значајно више средстава него прошле године, те да буџет за пољопривреду никада није био финансијски значајнији.

Укупно 79 уговора је данас додељено за суфинансирање набавке опреме за заштиту од временских непогода и елемената потребних за подизање воћарских и виноградарских засада, чија је укупна вредност око 151 милион динара. Учешће Секретаријата је 87 милиона динара. До сада је за ове намене издвојено око 283 милиона динара, а укупна вредност инвестиције износи 492 милиона динара. 

Значајна новина је, како је навео Радојевић, то што се први пут суфинансирају и „анти фрост“ системи за заштиту од мраза, набавка стубова за ограду и набавка жица за ограђивање парцела. 

Он је нагласио и значај суфинансирања инвестиција за прераду воћа, поврћа и грожђа, и први пут за производњу вина и јаких алкохолних пића на територији АП Војводине, где је укупно потписано 17 уговора. Укупна вредност тих инвестиција је 38,5 милиона динара, од чега је учешће Секретаријата близу 20 милиона динара. За ову намену је ове године потписано 30 уговора, вредности 70 милиона динара, а учешће Секретаријата је 36 милиона динара.

Радојевић је апеловао да се пољопривредници из покрајине и даље пријављују на конкурсе Секретаријата, и подсетио на могућност повраћаја средстава, који износи 60 до 70 одсто.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести