Покрајина доделила нове подстицаје у области наводњавања

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић уручио је 135 уговора пољопривредницима, који су остварили право на бесповратна средства на основу конкурса за суфинансирање набавке опреме и система за наводњавање, и опреме за побољшање водног, ваздушног и топлотног режима биљака на територији АП Војводине у 2018. години.
Radojevic, dodela ugovora-9
Фото: Покрајинска влада

„Радује чињеница да се значајан број пољопривредника определио управо за интензивну пољопривредну производњу, јер се наводњавањем могу обезбедити стабилнији и сигурнији приноси“, нагласио је овом приликом Радојевић.

Он је изнео да укупна вредност ових инвестиција износи 130,8 милиона динара, од чега је Покрајина обезбедила бесповратна средства у висини око 73 милиона динара или 55,6 одсто.На овај начин биће обезбеђено наводњавање нових близу 500 хектара обрадивих површина.

Радојевић је нагласио да је, и овога пута, највећи број корисника подстицајних средстава са подручја општина Рума, јер су се они већ традиционално определили за интензивну производњу, углавном за повртарску или воћарску.

Од укупног броја уговора, 108 потписаних је са корисницима из категорије која може да оствари субвенцију и до 70 одсто у односу на инвестицију. Реч је о пољопривредницима млађим од 40 година, женама које су носиоци пољопривредних газдинстава или онима који се баве пољопривредом у неразвијеним подручјима.

Фото: Покрајинска влада

Данашње потписивање уговора у области наводњавања је друго по реду од почетка године и, како је ресорни секретар подсетио, до сада је потписано укупно 186 уговора. Укупна вредност инвестиција у наводњавање по овој конкурсној линији већ је достигла око 317 милиона динара, у чему је учешће Покрајинског секретаријата за пољопривреду близу 160 милиона динара. На овај начин у нашој покрајини обезбеђено је наводњавање на нових близу 1.200 хектара обрадивих површина. Од укупног броја уговора, њих 144 је из категорија које су посебно препознате, и могу да остваре субвенције и до 70 одсто.

Радојевић је навео да је ова мера дала резултат и да је успешна, јер корисници је препознају и у великој мери конкуришу за понуђена средства. Он је овом приликом нагласио да ће, када је реч о средствима која се издвајају укупно за подстицаје у области наводањавања, тренд раста бити задржан.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести