Покрајина инвестирала 101 милион у развој пластеничке производње

НОВИ САД: Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Чедомир Божић уручио је данас 134 уговора пољопривредницима из Војводине, који су добили бесповратна средства за суфинансирање набавке конструкција и опреме за биљну производњу у заштићеном простору.
с
Фото: Покрајинска влада

Секретар Божић је истакао да је укупна вредност ове инвестиције 160,5 милиона динара, од чега је из покрајинског буџета обезбеђено близу 101 милион динара. Реализацијом тих инвестиција у Војводини ће за ову годину бити подигнуто још 18 хектара пластеника.

„Рад у пластеницима је један од најтежих послова у пољопривреди. Ресорни секретаријат је зато ту да вам олакша производњу. Због значајно већег броја учесника на овом конкурсу, определили смо и више средстава. Секретаријат је за развој пластеничке производње овога пута издвојио суму већу за 20 милиона динара, а реч је о преосталом новцу од претходног конкурса“, истакао је Божић.

Ресорни секретар је подсетио да је у периоду од 2016. до 2020. године субвенционисано подизање готово 900.000 квадратних метара пластеника у нашој покрајини, што представља изузетан податак.

Божић је позвао пољопривреднике да активно прате све конкурсне линије и искористе понуђене мере Покрајинског секретаријата за пољопривреду, како би унапредили своју производњу.

Покрајински секретаријат за пољопривреду суфинансирао је подизање пластеника Дарку  Шкрбићу из Црвенке који се бави узгојем пилића. Дуго је у том послу, али како пилићарство није рентабилно због скупе хране и ниске цене живе ваге пилића одлучио је да конкурише за подстицаје.

„Трудим се да опстанем и зато сам и конкурисао. Сада је тренд да се пилићи држе у пластеницима јер је то далеко јефтинија инвестиција од изградње објекта, па сам подигао пластеник где ћемо их гајити, а део  трошкова покрићемо новцем који смо данас добили од Покрајине“, казао је Шкрбић.

Аранка Сечењи из Српског Милетића код Сомбора је домаћица и већ 20 година се бави повртарством. Сада је решила да се опроба и у  пластеничкој производњи.

„Зима је  дуга, а треба живети. Решила сам да  подигнем пластеник и   кренем да гајим паралелно поврће и цвеће”, истакла је ова пољопривредница из Бачке и додала да су јој ова средства веома значајна“.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести