ПОЉОПРИВРЕДНА ИНВЕСТИЦИЈА КОЈА СЕ БРЗО ИСПЛАТИ Ево шта се све више ГАЈИ У СРБИЈИ уз одличну зараду

Кад је у питању пољопривреда, посебно сточарство и живинарство, пољопривредници су спремни на то да свој узгој прилагоде тржишту.
1
Фото: Pixabay, ilustracija

Како би парирали индустријској производњи, многи власници малих газдинстава преоријентисали су се на узгој посебних врста. Тако је у последње време, узгој препелица постао веома популаран избор у пољопривреди због релативне једноставности, брзе репродукције и високе конверзије хране у јаја.

Почетна инвестиција

Инвестиције у кавезе, опрему и почетни инвентар препелица представљају основне почетне трошкове. Укључујући и радну снагу и трошкове хране, почетна инвестиција може варирати, али се често брзо амортизује, јер држање преплица брзо враћа уложени новац, пише pupoljak.rs.

Кратак период инкубације

Препелице се размножавају брзо, а инкубација јаја траје свега 17-18 дана. Ово омогућава брзу репродукцију и повећање стада.

Препеличја јаја су мања од кокошијих, али се траже због своје хранљиве вредности. Свака препелица може произвести око 250 јаја годишње, па сами можете да прилагодите број препелица које би у почетку држали.

Фото: Pixabay, ilustracija

Исхрана

Исхрана препелица и одржавање хигијене кавеза су основни трошкови. У поређењу с другим птицама, препелице захтевају мање простора и мање хране.

Тржиште

Поред јаја, продаја младих препелица, такође, може допринети добити. Неки узгајивачи нуде и расплодне парове или готове производе од препеличјег меса.

Директна продаја препеличјих јаја локалним потрошачима може бити уносна опција. Потражња за овим јајима расте због њихове хранљиве вредности и специфичног укуса.

Сарадња с ресторанима

Узгајивачи препелица могу успоставити сарадњу с ресторанима и хотелима који траже висококвалитетна и естетски привлачна препеличја јаја за своје специјалитете. Али морате имати у виду да такви купци траже уједначен квалитет и довољне количине за редовну испоруку.

Осим у ресторанима, продаја на локалним пијацама или организација сопствених пунктова за продају може омогућити директну интеракцију с потрошачима.

Дигитално присуство, односно онлајн продаја омогућава узгајивачима да продају препеличја јаја путем интернета, проналазећи купце изван локалног подручја.

Богат извор протеина и витамина

Препеличја јаја су богат извор протеина, пружајући есенцијалне аминокиселине које подржавају раст и обнову ћелија у организму. Ова јаја садрже висок ниво витамина Б комплекса, посебно Б12, што доприноси одржавању здравог нервног система и формирању црвених крвних зрнаца.

Препеличја јаја су богата витамином А, кључним за очување вида, здравље коже и јачање имунолошког система. Висок садржај гвожђа и цинка у препеличјим јајима чини их корисним за подршку оптималном раду кардиоваскуларног система и јачању имунолошког одговора.

Дневник, Pupoljak.rs

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести