Пољопривредни сајам: Представљен прототип ИМТ трактора

НОВИ САД: На 85. Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду изложено је девет прототипова будућих ИМТ трактора који ће се производити у Србији. 
imt traktor
Фото: Tanjug (J. Pap)

Камал Ахуђа, заменик директора компаније „Тафе“ задужен за европско тржиште и директор ИМТ-а, каже за портал Агроклуб да очекује да у Србији у наредних пет година дођу до производње од 5.000 ових трактора годишње.

Подсећа да је „Тафе“ купио бренд ИМТ-а као и интелектуалну својину и пет хектара у Јарковцу где је некадашњи југословенски гигант производио приколице.

Ахуђа каже да још увек није сигуран да ли ће у Јарковцу бити произвођени трактори те да је изазов за ту компанију квалификована радна снага.

Нисмо још 100 одсто сигурни да ли ћемо тракторе производити на тој локацији. Управо је изазов квалификована радна снага. Да ли су спремни да се возе до Јарковца сваки дан или ћемо бити принуђени да фабрику подигнемо негде ближе Београду, објашњава Ахуђа.

Очекује да се у Србији у наредних пет година достигне производња од 5. 000 трактора годишње. 

Знамо да су многи кооперанти који су радили за ИМТ престали да постоје. Изазов је оживети мрежу коопераната. Изазов је што ћемо ми прве године производити, можда 1.000 трактора, па друге 1.500 до 2.000 трактора и тако даље. То је дугорочан посао, објашњава Ахуђа. 

Каже да би мали привредници могли за ИМТ трактор да обезбеде гуме, фелне, акумулатор, седиште, волан, филтери, уље, фарове..., али напомиње да треба бити реалан те да мотор за трактор неће моћи да се прави у нашој земљи.

Сви ови делови, чиниће 50 одсто будућег трактора, каже, што ће омогућити да се уђе на тржиште Русије.

Довољно је да производ има 50 процената компоненти из Србије и може да уђе на тржиште Русије без царина, наводи Ахуђа.
Највећа промена код новог модела који ће се на нашем тржишту појавити почетком 2019. године је мотор, каже Ахуђа и најављује да ће се трактор производити са Еуро 3 А мотором што је, каже, стандард за тракторе испод 50 коњских снага. 

Индијски „Тафе“ годишње произведе 180.000 трактора, а од тог броја су 120.000 под брендом Маси Фергусон, а власници су и баварског бренда Ајхер и годишње од ове марке произведу 60.000 комада.

ТАФЕ је с 15,2 процената највећи деоничар у АЧО корпорацији, која је члан клуба Фортуне, коју чини 500 фирми. 

Ми нисмо ушли на тржиште да би правили тракторе само за територију Србије. То ће бити у првом кругу. У другом кругу ће бити бивша Југославија, а у трећем кругу и даље Бугарска, Мађарска, Румунија и евентуално ћемо извозити у Азију, рекао је Ахуђа за Агроклуб.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести