Пољопривредници који су кренули у Београд враћају се кућама

БЕОГРАД: Део пољопривредника који су данас поподне кренули тракторима из Шумадије ка Влади Србије са намером да протестују, враћају се кућама након што су добили писмену потврду из владе да ће испунити данас постигнут договор о цени сунцокрета.
Радивој Хаџић
Фото: Радивој Хаџић/Фотографија пре потписивања споразума са пољопривредницима

То је за Танјуг рекао Милан Милошевић из Раче који се са осталим пољопривредницима који су кренули за Београд и зауставили се у Великој Плани када су чули вест да је договор постигнут, и онда одлучили да сачекају потврду из Владе којом им се гарантује да ће договор бити испуњен.

Потврда им стигла електронским путем, а они су кренули назад својим кућама.

"Враћамо се кућама да коначно видимо своје породице. Нећемо да будемо у дуговима и у минусу, ми смо задовољни и кад смо на нули", казао је Милошевић.

Пољопривредници из Раче Крагујевачке, Лапова и Баточине кренули су данас за Београд магистралним путем преко Смедеревске Паланке и Смедерева, пре него што је постигнут договор у влади о цени сунцокрета, а зауставили су се у Великој Плани где су чекали да добију писмену потврду о постигнутом договору.

Према финалном договору који је парафирала Влада Србије, коначна цена сунцокрета ка пољопривредним произвођачима износи 73 динара по килограму, а исплата је договорена до 15. октобра текуће године.

Истим договором, ограничена је маржа посредника на максимум 2,6 динара, док трошак транспорта робе од откупног места до уљаре, сносе саме уљаре.

Што се тиче горива, подстицај у наредном периоду износиће 20 динара по литри, за 50 литара по хектару, док ће се премија за млеко за један квартал у 2022. години повећати на 15 динара.

Додатно, Влада се обавезала да у наредном периоду, у вези са креирањем мера у сектору сточарства, разговара са сточарима.

Истим документом, пољопривредницима је обезбеђен мораторијум на кредите у периоду од 12 месеци.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести