Уклоњене све барикаде пољопривредника у Новом Саду

НОВИ САД: После осам дана блокаде, вечерас су уклоњени трактори са две главне раскрснице у центру Новог Сада и саобраћај се у центру града поново одвија неометано, након договора које је Влада Србије постигла са ратарима.
Радивој Хаџић/Фотографија пре потписивања споразума са пољопривредницима
Фото: Радивој Хаџић/Фотографија из центра града пре потписивања споразума са пољопривредницима

Пољопривредници, који су протестовали на раскрсницама код Скупштине града и на углу Улице Јована Ђорђевића и Булевара Михајла Пупина и најдуже задржали барикаде, уклонили су их око 20.15 сати.

У току дана уклоњена је блокада Варадинског моста, а претходног дана на кратко је био блокиран и Жежељев мост. Претходних дана била је блокирана и Јеврејска улица.

Трактори су и даље паркирани дуж Булевара Михајла Пупина, а пољопривредници су окупљени испред зграде Покрајинске владе.

Влада Србије и пољопривредници су током маратонских преговора постигли данас договор да откупна цена сунцокрета буде 73 динара по килограму, маржа посредника ограничена на 2,6 динара, а да трошак транспорта сносе уљаре.

Договорено је и да подстицај за гориво буде 20 динара по литру, а да премија за млеко буде повећана на 15 динара.

Истим документом обезбеђен је и мораторијум на кредите пољопривредника од 12 месеци. Против ратара неће се подносити кривичне и прекршајне пријаве.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести