Пољопривредници наставили протест, најављују проширење блокада

НОВИ САД: Протест пољопривредника у више места у Србији данас је ушао у шести дан, а како је за Танјуг изјавио председник Иницијативе за опстанак пољопривредника Србије Радослав Адамовић протест ће бити настављен до испуњења захтева.
d
Фото: Дневник/Р. Хаџић

Он је рекао да ће протесте који се одржавају у Новом Саду, Суботици, Сомбору и јужном Банату наставити на разне начине.

"У Новом Саду планирамо да блокирамо још улица, у неким местима у Војводини протест ће се огледати кроз успоравање саобраћаја, док ратари из Крагујевачке Раче разматрају да ли да сутра са тракторима крену за Београд", рекао је Адамовић.

Он је додао и да пољопривредници очекују да им се обрате надлежни из Министарства пољопривреде као и да нису задовољни позивом из овог Министарства да сутра у Влади Србије разговарају са уљарама како би добили већу цену за сунцокрет.

Фото: Дневник/Р. Хаџић

Стигао одговор Владе Србије, нови преговори у понедељак у 10 сати?

Побуњеним пољопривредницима је данас стигао одговор на јуче изнова упућене захтеве Влади Србије, које су тада назвали својом црвеном линијом испод које неће ићи.

Ратари су позвани да у понедељак, 15. августа у 10 часова дођу на састанак у Владу Републике Србије. Притом је најављено да ће том састанку, поред Председнице Владе Ане Брнабић, присуствовати и представници Министарства финансија, Министарства трговине, Министарства пољопривреде, Привредне коморе Србије, те представници уљара и трговинских ланаца; како би се још једном размотриле могућности превазилажења кризе и обуставе блокаде.


 

Фото: Дневник/Р. Хаџић

Адамовић је реако и да су спремни на компромис, што су, како каже, већ доказали попуштањем у одређеним захтевима те да у случају испуњења преосталих захтева не би било потребе да протест проширују на Београд.

Влада је испунила њихов захтев да се укине забрана извоза уља и понудила им цену од 535 евра (плус ПДВ) по тони сунцокрета.

Фото: Дневник/Р. Хаџић

Пољопривредници су првобитно тражили да откупна цена сунцокрета буде 700 евра по тони, да се укину акцизе на гориво за пољопривреднике на количину до 100 литара по хектару као и да се ограниче трговачке марже на сунцокретово уље.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести