Површина под органском производњом од 2012. увећана три пута

МОСКВА: Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић изјавио је данас да је од доношења Закона о органској приозводњи 2012. године, површина под органском производњом у Србији увећана три пута, нарочито земљиште под воћем и поврћем.
seljak njiva
Фото: pixabay.com

Говорећи на форуму о органској пољопривреди који је организован у оквиру сајма пољопривреде "Златна јесен" у Москви, Недимовић је казао да је прелазак са комерцијалне на органску производњу тежак за пољопривреднике, додајући да Србија из тог разлога субвенционише оне који желе да на тај начин производе храну.

Циљ је, наводи, да их субвенционише и више у односу на оне који се баве комерцијалном производњом.

Према његовим речима, тај прелазак за пољопривреднике је тежак јер представља велики трошак и изискује време од годину и по дана до три године.

Србија је означила земљишта која се баве органском производњом и направили смо регистар како бисмо знали колико ког пољопривредника да субвенционишемо и мотивишемо оранске произвођаче да прошире своју производњу, рекао је Недимовић на форуму.

Истиче да се свет у последњих 10 до 15 година променио, додајући да потрошачи све више траже органске производе.

Ми органске производе највише продајемо у Скандинавију и у земљама Западне Европе, али примећујемо да је све више становника који желе да купе ту робу, јер је то нешто што иде у корак са растом стандарда становништва, указао је Недимовић.
Истиче да пољопривреда у Србији представља важну грану која нашем БДП-у добриноси 10 одсто, додајући да Србија није велики потрошач, али да има капацитете да много произведе.

У том смислу, додаје, за развој органске производње Србија користи и најсавременија технолошка достигнућа како би развила тај начин производње хране и најавио да ће Србија увести и електронско саветодавство.

То подразумева, објашњава, да агрономи пољопривредницима електонски дају савете о новинама у органској производњи.

Критичари нам на то кажу: ''Како мислите пољопирвреднику да електронски пласирате све то?''. Међутим, сваки фармер има један паметан телефон који је, колико год то чудно жвучи, постао алат у пољопривреди, рекао је Недимовић.

Наводи да је тешко мењати традиционалну пољопривреду у модерну, јер, каже, још увек међу 542.000 пољопривредника у Србији има оних који кажу "мени је мој деда или тата тако рекао".

Форум о органској производњи отворио је премијер Русије Дмитриј Медведев који је казао да је и тој земљи органска храна у фокусу и да ће производња убудуће бити усмерена у том правцу, додајући да руско тржиште све више тражи здраве и "чисте" производе.

Осим Недимовића, на форуму су говорили и генерални директор Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО) Ђу Дунгју, заменик председника Владе Русије Алексеј Гордејев, министар пољопривреде Русије Дмитриј Патрушев и други.

Србија је изабрана за земљу партнера на најзначајнијем сајму пољопривреде у Москви, "Златна јесен", који је почео данас и трајаће до 12. октобра, а током та четири дана представиће се више од 1.800 излагача из 60 руских региона и 15 земаља света.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде са Привредном комором Србије организује наступ српских привредника на сајму "Златна јесен", међу којима су Златиборац, Карнекс, ПДМ Агро-фрут, Сирмиум фрут, Агроексим, Премиер ракија, Агро папук, Евро калем.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести