Недимовић: Важна подршка прарађивачкој индустрији

БЕОГРАД:  Подршка прерађивачкој индустрији, примена ИТ решења и инвестиције, као и решавање проблема насталих услед климатских промена, биће у фокусу у наредном периоду, изјавио је данас министар пољопривреде Бранислав Недимовић.
Branislav Nedimovic/Tanjug
Фото: Tanjug

Он је другог дана конференције "Consumer Rules Summit", посвећеној глобалним трендовима у областима агробизниса, ФМЦГ, малопродаје и дистрибуције, коју организује Европска банка за обнову и развој у Београду, рекао да три четвртине извоза који Србија оствари превасходно ка земљама ЕУ потиче од сировина које настају у пољопривреди и да се то мора променити.

Како је истакао, пољопривреда није само оно што се произведе на њиви већ и логистика, прерада и извоз, те да све мора бити "у једном шеширу". Он је навео да је најмање гринфилд инвестиција било у прерађивачкој индустрији, те да је зато влада донела посебна правила и одлучила да направи искорак када је ова област у питању.

Такође је истакао да је важно да се инсистира на примени нових технологија. Недимовић је казао да се може рачунати на то да ће у будућности удео прерађивачког сектора бити већи и истакао је да је подршка и помоћ коју пружза ЕБРД од великог значаја за Србију.Недимовић је казао да је време да престанемо да се оријентишемо само на продају јефтиног репроматеријала иностраним купцима и да је Влада донела одлуку да сваком прерађивачу омогући 50 одсто поврата средстава за опрему.

Извршни директор за индустрију, трговину и агробизнис у ЕБРД Жан Марк Петерсмит казао је да је ЕБРД улозила значајна средства у област агробизниса у Србији и да су задоволни програмима које спроводе. Како каже, Србија је атрактивна инвеститорима када је ова област у питању.

"Важно је да подржимо инвестиције у овим секторима", истакао је он.

Шарлот Руе, извршни директор за централну и југосточну Европу у ЕБРД, истакла је да инфраструктура такође игра битну улогу и да ЕБРД инвестира и у тој области."Фокусирамо се и на зелене градове, имамо више њих на Западном Балкану, ово је важна област, као и третирање отпада како би се очувала животна средина", рекла је она.

Такође је истакла да српске компаније имају могућност да послују глобално и да ЕБРД жели да настави са партнерством.Наталија Жукова, директорка сектора агробизниса у ЕБРД, истакла је да је овај регион веома битан за ЕБРД и да је Србија највећа земља за агробизнис, имајући у виду број операција које спроводе.

Иновације у овој области су, каже, веома битне, као и промовишање страних директних инвестиција и повезаност у региону. Истакла је добру сарадњу са ресорниим министарством и као важну тему навела наводњавање у пољопривреди.Експерт Хрвоје Стојић, говорећи о глобалном бизнису, рекао је да су приметне неке разлике и одступања у погледају осећаја потрошача и да се осећај потрошача "добро држ", упркос успоравању прозиводње.

Учесници конференције која је почела јуце закључили су да је сарадња свих актера неопходна да би сектор успешно одговорио изазовима будуцности.Главни изазови су, кажу учесници, потражња потрошаца, дигитална трансформација, климатске промене...

Учесници конференције сложили су се да су стабилно пословно окружење са предвидивим политикама, као и приступ финансирању, кључни за напредак читавог региона.

Дводневни самит организује ЕБРД, водећи институционални инвеститор у свим земљама у којима банка послује. До данас, ЕБРД је уложила готово три милијарде евра у више од 160 пројеката из области пољопривреде у југоисточној Европи, а у последњој деценији, улагања у тај сектор достигла су око 100-150 милиона евра сваке године.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести