Недимовић: Објављени ИПАРД конкурси за тракторе и механизацију

БЕОГРАД:  Министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Србије Бранислав Недимовић изјавио је данас да су објављена два конкурса за програме ИПАРД и појаснио да се ради о позивима који се односе на тракторе и механизацију.
Branislav Nedimovic/Tanjug
Фото: Tanjug

Недимовић је на прослави 10 година од постојања Сербиа Органика, одговарајући на питање да ли ће услови за сељака бити повољнији, јер се жале да је тешко, рекао да ништа у животу није лако, као и да су говорили да је тешко и када су постојале само националне мере.

"Има једна бака из Старе Пазове, она је аплицирала и добила је трактор, бави се ратараством. Има 65 година и све је успела да реши. Ја свим пољопривредницима кажем: ''Ако је она могла, можете и ви, све је ствар воље''. Ако желиш да добијеш поврат од 65 одсто, мораш мало и да се потрудиш", казао је Недимовић.

Најавио је и да ће до краја године бити још два позива за ИПАРД програме везане за мере руралног туризма и прерађивачку индустрију.

Упитан шта ће Министарство учинити у циљу повећања квалитета пшенице, с обзиром да "губимо тржиште брашна, а продајемо пшеницу као сточну храну", Недимовић је казао да пре свега морамо да почнемо да "сејемо семе које није са тавана, већ сертификовано и има све декларације".

"Морамо да поведемо рачуна и о органској производњи и концепту здраве хране. Колико видим, бело брашно није укључено у тај систем, није толико заступљено", рекао је министар.

Додао је да се променом навика смањила потрошња белог брашна за 12,7 одсто.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести