Принос кукуруза мањи за 75 процената у Опову

ОПОВО: Општинска Комисија за процену штете од овогодишње суше разматра је процену штете на пољопривредним усевима услед драстичног смањења падавина на територији општине Опово, а пре свега умањења приноса пољопривредних култура сунцокрета, соје, кукуруза и шећерне репе.
kukuruz
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Комисија за процену штете штете од суше у 2017. годину закључила је да је на територији општине Опово принос сунцокрета у односу на претходну годину умањен између 35 и 40 одсто.

Соје је ове године бити мање за око 70 процената у односу на прошлу годину, док је најгоре због суше прошао кукуруз. Њега ће, закључила је Комисија, ове у односу на прошлу годину бити мање до 75 процената . Комисија је закључила да ће шећерна репа имати мањи принос између 45 и 50 процената од прошлогодишњег.

Остале пољопривредне културе, као што су луцерка и површиће, такође су знатно погођени недостатком кише, па ће приноси бити знатно умањени. 

Општинска Комисија за процену штете од овогодишње суше  предложила је оптис доприноса за одводњавање и умањење пореза пољопривредницима за ову годину.

Љ.М.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести