Призвођачима јаја нови рок: До 2020. да ускладе производњу

БЕОГРАД: Министарство пољопривреде продужило је рок предузећима која се баве производњом, сакупљањем, класирањем и паковањем јаја до 1. јануара 2020. године, да ускладе своје пословање са новим правилником који, између осталог, прописује да свако јаје на себи мора имати "печат".
Jaja  Foto: AP Photo/Michael Probst
Фото: AP Photo/Michael Probst

Министарство пољопривреде донело је почетком године нова правила за производњу и промет јаја, која подразумевају строже обележавање и класификацију јаја као и нове услове који се тичу изгледа, димензија и њиховог паковања али и нова правила за узгој и исхрану кока носиља.

Првобитни рок произвођачима да се прилагоде новом правилнику био је 1. јул ове године.

Новим правилником, између осталог, одређена су другачија правила за класификацију.

Када је реч о њиховој величини била су подељена у седам класа - С С, С, А, Б, Ц, Д и Е (С С су била најкрупнија - 70 грама, а Е најмања са 45 грама).

Правилник о производњи и промету јаја дели јаја на А и Б класу, али ће у промету бити само класа А.

Такође, постојаће и јаја "изузетне свежине" стара највише 10 дана од ношења као и "екстра свежа" јаја, до четири дана након ношења.

Када је реч о јајима класе Б, она ће ићи у индустријску производњу или ће се користити за животињску исхрану.

Класификација по величини јајета остаће иста, од јаја С величине испод 53 грама до јаја ЏЛ величине преко 73 грама.

На основу тога како се коке носиље хране, постојаће нове ознаке и то 0 за органска јаја, 1 за јаја из слободног узгоја, 2 јаја подног узгоја, 3 кавезна јаја и ове ознаке ће бити део броја који ће се налазити на сваком појединачном јајету као и на паковању.

По новом правилнику, јаја која се продају на пијацама носиће назив "неупакована јаја", а на пијацама ће моћи да се продају само јаја А класе.

И у продавницама и на пијацама рок трајања не сме да буде дужи од 28 дана од дана ношења јаја.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести