ПРОИЗВОЂАЧИ МЛЕКА САСТАЛИ СЕ С МЛЕКАРАМА: Нема смањења цена млека, све зависи од понуде и потражње

Због свих проблема, чланови Удружења траже хитан састанак у Влади Србије, и он ће, према речима министарке Јелене Танасковић, бити одржан у најкраћем року, а на њему ће учествовати представници свих млекара.
1
Фото: Слободан Видојевић

Како је саопштило Удружење произвођача млека Шумадије и Поморавља, синоћ је у Бресници одржана пета скупштина овог удружења. Поред великог броја чланова овог удружења, скупу су присуствовали и чланови других, сличних удружења, али и представници три млекаре: власник млекаре Дукат из Краљева, власник млекаре Сеничић из истог места, као и представник млекаре Куч из Крагујевца.

На питање произвођача млека када млекаре планирају подизање откупне цене млека, одговорено им је да све зависи од тржишта, односно, од понуде и потражње, као и да су прелевмани на сиреве уродили плодом, и једним делом смањили увоз, али да је увоз биљних сирева још увек проблематичан.

Представници млекара рекли су да су залихе млека доста смањене, али да немају намеру да подигну цене откупног млека. Како су истакли, очекују потражњу за сировином у наредних месец дана, као и да се повећала потражња млечних производа, тржиште је кренуло, али је приметна смањена куповна моћ становништва, а тиме и куповина млечних производа у Србији, каже у саопштењу председник Удружења произвођача млека Шумадије и Поморавља.

Како је у саопштењу истакао Видојевић, борба за спас млечног говедарства се наставља,а највећи проблем је некомуникација с великим млекарама, пошто откупне цене варирају у зависности од млекаре, и тренутно се крећу од 24 до чак 70 динара по литри.

Због свих проблема, чланови Удружења траже хитан састанак у Влади Србије, и он ће, према речима министарке Јелене Танасковић, бити одржан у најкраћем року, а на њему ће учествовати представници свих млекара.

Држава мора показати снагу и решеност да заустави даље пропадање и гашење фарми. Време је да сељак већ једном стане на стабилне ноге, закључак је Удружења произвођача млека Шумадије и Поморавља.

И. Р.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести