Произвођачима органске хране у покрајини уговори за пољопривредну механизације  

НОВИ САД: Пољопривредницима из АП Војводине  који се баве органском производњом данас је у Покрајинској влади уручено 16 уговора о додели укупно 9,7 милиона динара за суфинансирање трошкова набавке прикључне механизације, машина и опреме.
pokrajinska vlada, Dnevnik/Radivoj Hadžić
Фото: Dnevnik.rs

Уговоре им је уручила помоћница покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство Љиљана Петровић, која је овом приликом истакла да је циљ да се у АП Војводини повећа укупна површина на којој се узгајају органски производи, као и број произвођача сертификованих за органску производњу. То ће, како је навела, допринети увећању прихода од извоза органских пољопривредних производа, што ће довести и до раста бруто друштвеног производа и стандарда грађана.

„Република Србија је у 2020. години остварила приход од 37 милиона евра од извоза органских производа“, рекла је Љиљана Петровић и додала да је у нашој земљи 21.000 хектара обрадивог пољопривредног земљишта у систему органске производње, те да је регистровано нешто више од 6.000 сертификованих произвођача органске хране.

Када је реч о Војводини, нешто више од 8.000 хектара пољопривредног земљишта налази се у систему органске производње, а циљ је да се да та површина повећа.

Петровићева је додала да је ресорни секретаријат иновирао меру подршке органским прозвођачима за набавку опреме, па је ове године повећан проценат поврата, који сада износи 80 одсто од укупне инвестиције, те да је максималан износ по пријави на конкурс 800.000 динара.

Она је изнела и податак да је од 2017. године до данас Покрајински секретаријат за пољопривреду путем ове мере подршке органским произвођачима усмерио нешто више од 45 милиона динара, а заједно са улагањем произвођача укупне инвестиције износе преко 78 милиона динара.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести