Први контигент домаћих јабука кренуо ка Индији

МАЛА РЕМЕТА: Четири шлепера/контејнера прве испоруке домаћих јабука кренула су јутрос за Индију са плантаже Атос Фруцтум, у Малој Ремети.
1
Фото: Танјуг/ Јарослав Пап

У првој испоруци за Индију је извезено 80 тона јабука, вредности 90.000 евра.

"Од друга Тита нисмо извозили јабуку у Индију, а чак ни тада, проверио сам. Ово је велики подстицај развоју сектора јабуке у Србији, а следећи корак је тржиште Кине, са којима смо већ договорили сарадњу, чекамо да добијемо сертидикат", изјавио је министар пољопривреде Бранислав Недимовић, који је заједно са амбасадором Индије Субратом Батачарџијем присуствовао догађају.

Амбасадор Индије је рекао да је ово велики дан за ту земљу, наводећи да Индија увози разну производну робу широм света, укупне вредности од око пола билиона долара годишње, док је увоз око 200 милиона долара.

"Уверен сам да Србија има и друго квалитетно воће који може извозити у нашу земљу", рекао је амбасадор, оценујући сарадњу две земље као изузетно успешну.

Недимовић је најавио да ће бити извезено укупно око 200.000 тона јабуке, највећи део у Русију, велики део у Велику Британију, те да Србија извози у 40 земаља света.

Власник Atos Fructuma Митар Деурић је рекао да очекују да први контигент јабука, који је јутрос кренуо на Индији, за 25 до 30 дана стигне у луку у тој земљи.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести