Пшеница под снежним покривачем лакше подноси мраз

БЕОГРАД: Пшеници и другим озимим усевима погодује снежни покривач, јер ће лакше поднети мраз, изјавио је данас председник Удружењу Жита Србије Вукосав Саковић. 
Psenica mlada/Arhiva Dnevnika
Фото: Dnevnik.rs

Он је за Танјуг рекао да је са јесењом сетвом било проблема пре свега због недостатка влаге у земљишту, тако да је ницање озимих усева доста каснило и на неки начин је прекинуто ниским температурама.

"Оно што је добро у целој причи то је да је бар пшеница покрвена снегом и да ће ове мразеве лакше издржати под снежним покривачем", каже Саковић. 

Навео је да се неке детаљније прогнозе о озимим усевима могу дати тек када се снег отопи и када пшеница, уљана репица и јечам наставе са даљом вегетацијом. 

"Поред пшенице, која код нас доминара у сетви, значајно место заузима уљана репица и она је далеко осетљивија на мразеве и њој снежни покривач много више значи. Поред уљане репице значајније површине код нас заузима свакако јечам", рекао је Саковић говорећи о озимим усевима. 

Према подацима Удружења Жита Србије, око 620.000 хектара је засејано пшеницом, око 45.000 хектара је под уљаном репицом и око 50.000 под јечмом. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести