РАДНА ГРУПА ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ РОБНО-ТРЖИШНОГ ПОСЛОВАЊА ПОЉОПРИВРЕДНИМ ПРОИЗВОДИМА У Србији има складишта да се смести седам милиона тона робе

Трећи састанак владине Радне групе за координацију активности унапређења робно-тржишног пословања пољопривредним производима, у којој су и представници пољопривредних удружења, одржан је у Влади Србије.
a
Фото: Pixabay

Главна тема био је усвојени Правилник о складиштима, а представљени су и резултати пописа складишта.

Како је саопштено из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, усвојен је и објављен нови Правилник којим је прописано да пољопривредни произвођач, ако није задовољан како је складиштар утврдио количину, квалитет, односно класу предатих пољопривредних производа, може да се обрати надлежном инспектору Министарства пољопривреде ради провере начина одређивања параметара квалитета ангажованих контролних организација, односно самих откупљивача.

Усвојеним Правилником прописани су и минимални технички услови за трговину на откупним местима - складиштима, који су заједно донели министар унутрашње и спољне трговине и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде.


Пут до складишнице

Даниел Ковачић из Иницијативе за опстанак пољопривредника рекао је за Танјуг да је разговарано о томе на који начин се може повећати број јавних складишта.

„На састанку је изнет предлог да се онима који нису у систему јавних складишта, односно не испуњавају услове да уђу у такво партнерство са државом, да рок од три године да унапреде своја складишта по прописаним условима.

У овом тренутку их има свега неколико, а нама је проблематика читав циклус од момента предаје робе до добијања складишнице - робног записа на основу ког пољопривредници имају право да склапају уговоре и даље тргују или траже кредите”, објаснио је Ковачић.


Фото: Dnevnik.rs

Овим правилником ближе се прописују минимални технички услови за трговину на откупним местима где се врши откуп пољопривредних производа и домаћих животиња од пољопривредних произвођача, а тичу се простора, уређења и опреме, као и начина продаје. „Новина је да је детаљно побројана опрема коју мора имати откупно место, а која омогућава одређивање параметара квалитета при пријему, односно разврставање према квалитету, односно класи пољопривредних производа и то за зрнасте производе, као и воће и поврће”, саопштено је из Министарства.

Представљен је и извештај о спроведеном попису свих складишних простора на територији Србије, што је било договорено на претходном састанку ове Радне групе, у којем је наведено да је утврђено да су укупни складишни капацитети у Србији седам милиона тона.

На седници је договорено да ће се у наредном периоду размотрити сви прописи везани за складиштење пољопривредних производа и заједнички радити на проналажењу најбољих решења, саопштено је из Министарства.

Е. Д.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести