Радојевић : Значајна улагања у развој земљорадничких задруга

Држава је учинила огроман искорак тиме што је препознала значај земљорадничких задруга и определила за њихово субвенционисање конкретна средства, која су изостајала деценијама, рекао је Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић.
Radojević na konferenciji o podsticajima za zadruge u 2020. godini održanoj u PKV Foto: Pokrajinska vlada
Фото: Радојевић на конференцији о подстицајима за задруге у 2020. години одржаној у ПКВ Фото: Покрајинска влада

Радојевић је ово рекао на конференцији посвећена подстицајима за задруге у 2020. години одржаној у Привредној комори Војводине. За задругаре је ово била прилика да на једном месту чују како могу доћи до новца путем конкурса на покрајинском и републичком нивоу.

Он је подсетио на то да је Покрајински секретаријат за пољопривреду 2017. године по први пут предвидео земљорадничке задруге као кориснике бесповратних средстава. Предуслов за све то, како је казао Радојевић, био је нов закон о задругама, који је ступио на снагу 2016. године. Реч је о пропису који је у доброј мери решио питање својине и створио основ за улагање у земљорадничке задруге.

„На основу конкурса ми смо за претходне три године, заједно са земљорадничким задругама, инвестирали близу 140 милиона динара у задругарство широм Војводине. Уколико томе додамо и конкурс који реализује Покрајински секретаријат за регионални развој, који је директно намењен само земљорадничким задругама и где је укупна вредност субвенција износила 50 милиона динара, што је генерисало инвестиције од 150 милиона динара, за ове три године заједнички је уложено близу 300 милиона динара за инвестиције, опрему, савремену технологију и све оно што је потребно да би земљорадничке задруге биле конкурентније“, истакао је Радојевић.

Он је рекао да је удруживање малих и средњих пољопривредника у задруге постао императив, а да ће у аграрној политици Војводине и у 2020. ресорни секретаријат наставити са истим мерама у задругарству.

Данашњи скуп, који организује Задружни савез Војводине, помоћи ће задругарима да припреме своје пријаве за конкурс за подстицајна средства.

Министар у Влади Србије задужен за регионални развој Милан Кркобабић истакао је да је за три године у задругарство уложено близу 1,7 милијарди динара, а да је у том периоду у Србији основано 650 нових задруга.

„Сада први пут имамо за улагање у задругарство бесповратна средства. Задругарство није успутна носталгија, него императив времена. Данас задруге представљају репрезентативног партнера за локалне самоуправе, за покрајину и за државу. Када је реч о корпорацијама, оне морају знати да на супротној страни имају добро организовану задругу“, истакао је Кркобабић и рекао да задругарство данас представља наду за опстанак српских села.

Министар је предочио да је у 2020. години за ревитализацију задругарства у Србији опредељено нових 600 милиона динара, за још око 50 до 60 задруга. Он је истакао да је реч о једном целовитом програму, чија реализација је планирана у првој половини године и који ће уважити специфичности централне Србије, Војводине, Косова и Метохије, као и Републике Српске, са којом је такође почела сарадња у овој области.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести