Расте извоз аграра, следи наступ на 15 иностраних сајмова

БЕОГРАД: Извоз пољопривредних производа из Србије бележи константан суфицит, а произвођачи хране настављају да траже нове партнере у иностранству, па ће тако у 2019. години имати прилику да своје производе представе на 15 сајмова у свету, кажу у Привредној комори Србије. 
jabuke, tanjug
Фото: Tanjug/Z.Žestić, ilustracija

У ПКС кажу и да у сарадњи са Развојном агенцијом Србије настављају да раде на организацији наступа спрске пољопривреде на сајмовима у иностранству. 

"То је, када се преведе у новац, више од милион евра подршке коју дајемо домаћој привреди. Људи долазе у организацији ПКС на сајмове, на наше штандове који су прилично велики и запажени на тим сајмовима. Ишли смо од Немачке, која је наприсутнија са сајмовима, до Индије и Кине", рекао је за Танјуг директор Сектора пољопривреде Вељко Јовановић. 

Важно је да представници прехрамбене индустрије из Србије на сајмовима у иностранству представе своје производе, да се упознају са страним партнерима, али и да компаније из Србије које су већ присутне на страним тржиштима одржавају контакте са партнерима у иностранству. 

"Оно што је бенефит који добијају од нас је, поред тога што помажемо у остваривању тих контаката, и нижа цена партиципације и учешћа на штандовима. Ми са том државном помоћи коју пласирамо преко РАС-а заиста успевамо да драматично спустимо цену трошкова за учешће на сајмовима", каже Јовановић.

Како је рекао, у 2019. години за српске произвођаче најдинамичнији ће бити фебруар када почињу сајмови у Москви и Немачкој на којима ће се представи потенцијалним новим партнерима. 

Наводи да тада почињу сајмови проекспо у Москви, у Нирнбергу ће бити одржан сајам органске хране, а на манифестацији Фруит логистика у Берлину, где су присутни произвођачи свежег воћа, планиран је поновни наступ после више година. 

"Врло је интересатно за нас, нарочито у погледу тражења алтернативних тржишста за јабуку. Органска храна је несто што се развија последњих година и где тражимо већи простор. Русија је традиционално присутна и увек су важни ти сајмови у Русији", рекао је Јовановић. 

Извоз пољопривредних производа из Србије у 2017. години износио је 3,9 милијарди евра, колико ће бити и у 2018. години, а очекује се да ће, због вишка хране бити још већи у 2019. години. 

"Ми смо извозници пољопривредних производа који бележе константан суфицит у прехрамбеној индустрији. Међутим, оно што је проблем је што ми извозимо производе ниже додате вредности. Што се тиче производа који долазе у готовом паковању и који су намењени крајњем купцу највећи проблем су улагања у маркетинг и промоцију тих производа и проналажење партнера у иностранству", рекао је Јовановић. 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести