Ратари траже откупну цену пшенице од најмање 50 динара

ПАНЧЕВО: Удружење ,,Панчевачки ратари’’, асоцијација ,,Аграрни форум’’ из Панчева и Удружење ,,Грађанска непослушност" из Долова у заједничком саопштењу траже да држава за робне резерве откупи најмање 200.000 тона пшенице овогодишњег рода, односно 10 одсто рода, пошто предвиђају да ће он износити око два милиона тона.
Psenica/Dnevnik/arhiva
Фото: Дневник/архива/

Истичу да се и у садашњим приликама показало да је пшеница најважнији основни стратешки производ и да она не би смела да се третира као обична берзанска роба.

Пољопривредни произвођачи окупљени у ова три удружења такође траже да откупна цена пшенице овогодишњег рода буде најмање 50 динара по килограму пошто су и импути поскупели за 20 до 300 одсто што је подигло трошкове производње.

Наводе и да би држава која иде у правцу европских интеграција требало да се понаша у складу са политиком Европске уније (ЕУ), односно да ослободи тржиште, укине забрану извоза житарица, нарочито сада пред саму жетву, поготову што су нам, како кажу, магацини и амбари пуни пшенице и кукуруза.

Предлажу и да, ради обезбеђивања конкурентности наших пољопривредника са европским фармерима, држава врати основне подстицаје односно субвенције по хектару, као у ЕУ, у износу од 200 евра.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести